NA ARHEOLOŠKOJ PLAŽI COLENTUM ZASAĐENO DVADESETAK MLADICA KONAVOSKIH ČEMPRESA

Murter - Kornati Općina Murter - Kornati Razno

Dvadesetak mladica čempresa zasađeno je danas na Gradini, uz arheološku plažu Colentum, koje su nam u Murter donjeli momci iz udruge Agroturizam Konavle, a pri sadnji su pomogli i predstavnici Općine i Poljoprivredne zadruge Kornati.

Sve skupa smo donjeli stotinjak komada autohtonih, ne uzgojenih, konavolskih čempresa. Konavle su poznate i prepoznatljive, između ostalog, i po njima, oni su jedinstvena krajobrazna slika Konavla, rastu u skupinama, a posebno su guste šume čempresa upečatljive u ruralnijim djelovima našeg kraja, na brežuljcima i na djelovima gdje nema poljoprivrednih kultura. Oni se sami razmnožavaju u skupinama i dominiraju u našem području – rekao nam je Perica Pušić iz Udruge.

Čempresi rastu i duž cijele naše obale, mediteranska klima im odgovara, vrlo često ih u skupinama primjećujemo na grobljima jer simboliziraju tišinu i smiraj, a njihova uspravna i izuzetno čvrsta ‘tijela’ uspješno odolijevaju raznim vremenskim neprilikama. Također, rastu brzo, nisu osjetljivi na vrstu tla i dobro podnose i duža sušna razdoblja.

Prve sadnice iz Konavala zasađene su na Colentumu, drugi dio bit će zasađen na groblju, a na kraju i oko Župne crkve sv. Mihovila kada se za to stvore uvjeti, točnije.. kada se uredi ‘zeleni pojas’ uz novi pristupni put.

Perica i ja smo bili zajedno u nekim mojim prijašnjim političkim djelovanjima, no ostali smo u prijateljskim odnosima. Sada nam je zajednička želja spojiti to s zajedničkim udruživanjima u poljoprivredi, povezati i s turizmom, pomoći jedni drugima, a na kraju krajeva kultivirati naše prostore za buduće generacije. Ovo je prvi korak, nama trebaju čempresi, oni ih imaju u izobilju tako da smo upravo zato i organizirali ovu akciju – rekao nam je načelnik Toni Turčinov.

Razvijanje zajedništva, povezivanje različitih djelova naše zemlje, ali i pošumljavanje golih prostora kao zalog za budućnost u vremenima očitih i vidljivih klimatskih promjena trebao bi biti prioritet svakog pojednica. Pošumljavanje u mediteranskom području općenito je otežano zbog slabo razvijenog tla i jako je važno pravilno izabrati vrstu uzimajući u obzir i povijesne i klimatske osobine podneblja. Čempresi su, prema svemu što vidimo, ali i kako smo saznali… idealni.