SPOMEN PLOČA DR. KULUŠIĆU

Kultura Magazin Općina Murter - Kornati

Na objektu murterske ambulante, postavljena je spomen ploča u čast 90. godina rada dr. Drage Kulušića, prvog doktora koji je započeo i završio radnu karijeru na otoku, te 55. godina rada ambulante u Murteru.

Zdravstvo u Murteru utemeljeno je na prijelazu 1950- ih prema 1960-im godinama, a obilježilo ga je čin dr.Drage Kulušića, Murterina koji je darovao zemljište na kojem su današnje dvorište i zgrada ambulante.

“Nadolaskom ove dvije “okrugle” obljetnice rada, iskoristili smo vremenski trenutak kako bi konačno iskazali zahvalu dr. Kulušiću postavljanjem spomen ploče ovom iznimnom čovjeku bez kojeg tko zna što bi bilo s murterskim zdravstvom. Njegov izniman humani karakter, kao liječnika i kao čovjeka koji je prepoznao potrebe svog mjesta, čin je koji nikako ne smije ostati u ropotarnici sjećanja. Postavljenjem spomen ploče na zgradu ambulante, nećemo naravno nikad moći iskazati dovoljno hvala tako velikom djelu za opću dobrobit mjesta, ali želja nam je da taj bitan povijesni trag bude svojevrstan vidljiv vremeplov kojeg će pamtiti i mladi naraštaji, te  uzor i poticaj na slična humana djela”– pojasnio je načelnik Turčinov sam povod postavljanja spomen ploče.

“Da nije bilo kozmopolita i čovjekoljupca, izrazitog lokal patriote dr. Drage Kulušića, tko zna kako bi izgledala priča o zdravstvu u Murteru”– složili su se mnogi upućeni u detalje o liku i djelu omiljenog murterskog liječnika.

Činom donacije dr. Kulušića, prvog doktora nesumnjivo je udaren kamen temeljac murterskom zdravstvu. Donirao je tad on zemljište i izgrađeno prizemlje zgrade za potrebe zdravstva s namjerom i obvezom da se dovrši i izgradi ambulanta s ordinacijom opće prakse i zubne medicine, ljekarnom i stanovima za liječnike.
Kad se 1964. Zdravstvena stanica Tisno uhodala u radu, u suradnji s Mjesnom zajednicom Murtera i tad vodećim ljudima poduzeća Slanica, dovršena je darovana zgrada tako da se uredio kat pod terasom sa stanovima za liječnički kadar, dok je prizemni prostor bio namijenjen za opću i zubnu ordinaciju, te potrebe ljekarne.

Ambulanta Murter, koja je sadržavala ordinaciju opće medicine, ordinaciju zubne medicine i Depo ljekarnu otvorena je 1. prosinca. 1964. godine, a uvjeti za rad bili su na zavidnoj razini.
Bila je, prema zapisima, opremljena cisternom, hidroforom s tekućom vodom, čekaonicom, sestrinskom sobom, ordinacijom opće medicine i previjalištem. Prostori su bili adekvatno grijani električnim grijalicama. Stan na katu bio je dom liječnicima i njihovim obiteljima, koji su tu bili stanari, bez plaćanja stanarine.

No, kako to obično bude u najljepšim humanim pričama, lomila su se koplja oko vlasništva zgrade ambulante i to između Doma zdravlja Šibenik, koji ju je definirao kao Županijsko vlasništvo i Općine Murter Kornati, jer se radilo o privatnom posjedu koji je doniran.
Saga oko vlasništva riješila se 2005. godine, angažmanom nekadašnjeg načelnika Ive Marušića, kad su konačno upravno- pravnom procedurom Općinskog suda u Šibeniku te posebnog zemljišnoknjižnog odjela u Tisnom, zgrada i dvorište postali vlasništvo Općine Murter Kornati.

Danas, nakon pedeset i pet godina rada, zgrada ambulante na adresi Hrvatskih vladara 47, u prizemnom dijelu sastoji se od sljedećih ordinacija: ordinacije Specijalističke obiteljske medicine koju vodi dr.med.spec. Tatjana Markov Salamun, ordinacije Opće medicine dr.med. Vojne Labura Tolo te ordinacije Dentalne medicine dr.med. Marijane Meić Banov. Stan poviše ordinacija opće medicine dom je obitelji koja je izmještena iz svoje nekretninu u Starom selu, popularnoj “Sokolani”, a u prostor drugog stana od strane Općine Murter Kornati ustupljen je na korištenje murterskim udrugama.

“Prije dvije godine, kompletno je obnovljena fasada zgrade, dotjerana je hortikultura u pripadajućem dvorištu, a od prosinca se uređuje prostor nekadašnjeg stana na prvom katu, kojeg smo kao Općina i partneri u projektu dodijelili na korištenje udruzi Argonauta, koja tu osniva Edukacijski centar u sklopu projekta “Plava Eko – patrola”, u znak poticaja za njihov dugogodišnji rad i djelovanje na našem području. Ovaj zahvat financiran je kroz projekt “Plava Eko-patrola” i Švicarsko-hrvatski program suradnje gdje se dobilo nekih 250.000 kn, a od Općinskih sredstava uloženo je oko 100.000 kn. Udruga Argonauta neće biti isključivi korisnik Edu centra, prostore će moći koristiti sve srodne udruge koje djeluju na području Općine Murter Kornati, no bit će zaduženi za održavanje i odgovornost korištenja prostora u narednih pet godina, kako stoji u projektnom zadatku. Nekadašnji prostor koji se koristio kao turistička ambulanta, planiramo preurediti u mali apartman, za potrebe liječnika koji bi danas- sutra radili u Murteru”– uputio nas je načelnik Turčinov.

Zgrada ambulante, koju sad već krasi ugodan ambijent sastavljen od prostranog parkinga, vanjskog dijela koji nalikuje na njegovan park s klupama za odmor, stazicama, cvjetnim gredicama i mini koševima za smeće, ugodan je pacijentima koji na suncu mogu prekratiti čekanje, a uz nedavno uveden besplatan super brzi internet koji pokriva zgradu ambulante i okolne važnije objekte, dodaje još dozu komfora pri posjeti ordinacijama u zgradi ambulante, bilo da se radi o mještanima ili ljetnim gostima, koji su zahvaljujući predanom i požrtvovnom radu murterskih liječnica sigurni i medicinski zbrinuti tijekom svog boravka u Murteru.

Oznake