PROJEKT ‘MODRI STOLIĆU PROSTRI SE’ PRIČA PRIČU NAJMLAĐIMA O BOGATOJ RIBARSKOJ BAŠTINI I USPJEŠNO POVEZUJE SVA ČETIRI MJESTA NA NAŠEM OTOKU

Magazin Murter - Kornati

Dječji vrtić Spužvica iz Tisnog nositelj je projekta ‘Modri stoliću prostri se’ koji se već više od mjesec dana provodi u vrtićima na cijelom otoku – u Tisnom, Jezerima, Betini i Murteru, a kroz koji će najmlađima, kroz igru, približiti konzumaciju lokalne ribe, educirati o našoj bogatoj ribarskoj tradiciji te na kraju zajedno sa djecom osmisliti zdrava, maštovita riblja jela te ih uklopiti u njihovu prehranu.

‘…Jednog dana, završi mladić u krčmi gdje su mu braća bila pokradena. Počeo je na sav glas pričati kako je putovao svugdje po svijetu i vidio svakakvih čudesa, poput čarobnih stolića i čarobnih magaraca, ali da se ništa od toga ne može mjeriti s bogatstvom koje on ima u svojoj vreći… ‘

Braća Grimm: ‘Stoliću, prostri se’

Naziv projekta je varijacija na ime poznate bajke braće Grimm ‘Stoliću, prostri se’, u njegovu je nazivu stolić za blagovanje naše  more i opstanak u ovom podneblju, a autori su njime evocirali bajkovit prizvuk čuda pri postavljanju ‘ribljeg stola’, gradeći živu priču s lokalnom inspiracijom. U  bajci nailazimo na mnoge arhetipe, ona je i starija od onih koji su je pisali – pojavljuje se koza koja simbolizira bahatost i nerazumijevanje, ali i obijesnu narav, magarca koji je tvrdoglav i uporan ali voljen jer je ljudima bio oduvijek odani pratilac strpljivo/požrtvovno trpeći teški teret svoje uloge uz čovjeka. Stvara zlato i simbolizira neočekivanu pomoć i blago koje nam je na dohvat te imamo i toljagu kao simbol zdravog otpora koja u našem slučaju snažno utvrđuje kako kroz edukaciju možemo lagano mijenjati svijest.

Svaka komponenta u ovoj priči je simbolika koja itekako vrijedi i danas, staru bajku smo ostavili po strani, ona nam je bila ishodište, a mi smo krenuli u priču kreiranja potpuno nove po mjeri naše lokalne sredine. Nedovoljna konzumacija lokalne ribe predstavlja problem za odraslu populaciju, a tako i za najmlađe, te smo odlučili dati naš doprinos kroz ovaj projekt znajući da se novi obrasci ponašanja najbolje usvajaju kroz igru – pojasnili su autori ovog projekta.

Kako se dobre ideje razvijaju u zajedništvu ljudi koji razmišljaju kako bi mogli nešto promijeniti, tako su ravnateljica DV Spužvica Petra Kranjac, Sandra Bašić, akademski slikar Danijel Srdarev i Sanja Mrša Vukman osmislili novu, kako je nazivaju, bajku kojom će, kroz igru i edukaciju primjerenu predškolskoj djeci, implementirati našu lokalnu kuhinju, u vrtićke menije.

Sandra i Petra napisale su i prijavile projekt na natječaj FLAG-a ‘Galeb’ za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 1.1.1. promocija lokalnog ribarstva, akvakulture, gastronomije i maritimne baštine iz lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. –2020. Danijel je napravio snažan i razigran preceptivan vizual koji je spojio naša četiri mjesta na otoku kako bi pokazali i osvijestili da je ovo jedan zajednički mali predivan svijet ali i dodatne pomoćne didaktičke ilustrativne materijale namijenjene djeci za samostalnu igru u vrtićima. Sanjina uloga u ovoj priči je da kao pripovjedač i edukator pripremi djecu za njihova ‘putovanja’, da povežu stvari, te da otkriju osnovne rekvizite za ovu bajku – ‘predmete od značenja’ i to vlastitim rukama i od prirodnih materijala.

Vizual Danijela Srdareva

Cilj projekta je istražiti mogućnosti ribarske tradicije kreativno, uz profesionalnu pomoć edukatora, uglednih chefova i stručnjaka pristupiti kreiranju žive bajke. Naglasili su kako žele stvoriti atmosferu pustolovine, probleme istražiti kroz igru, te osmisliti prvenstveno zdrava jela kroz podizanje i primjenu standarda istinskog uživanja u životu, hrani i svim vještinama potrebnim da se odgoje mladi gurmani.

Želja nam je da na kraju projekta, uz pomoć Danijela Srdareva, napravimo kuharicu, ne standardnu, već namijenjenu roditeljima i prilagođenu djeci uz mogućnost igre te stvaranja ‘predmeta od značenja’. Oni će te obroke jesti u vrtiću, a recepti će im pomoći da mogu to isto spremiti i doma, bez namirnica koje su rijetke i treba ih tražiti po dućanima.. Da ne kupuju panirane prutiće, za koje ne znamo koja je to uopće riba, već da naprave svoje, da im pokažemo koliko je to u stvari jednostavno za napraviti i doma – rekla nam je Petra Kranjec.

Za stvaranje te naše lokalne bajke zadužena je Sanja koja je  za mališane održala već četiri radionice u kojima je, kroz igru, našu maritivnu baštinu pretvorila u nešto što je jako uzbudljivo, suptilno ih je ‘uvukla’ u njihovu novu čaroliju, ali i pripremila na radionice koje slijede izvan vrtića u drugoj fazi projekta.

Tako su na  prvoj radionici izrađivali brod, sasvim običan predimenzionirani origami brod, a u tome su svi zajedno sudjelovali.

Oni naravno još nemaju potpuno savladanu grafomotoriku i vještinu stvaranja rukama pa je veliki brod lakše napraviti nego mali. Gradimo ga u ‘Škveru zauvijek mladog djetinjstva’ a svi zajedno s tim brodom krećemo u ovu avanturu. Oni lupkaju čekićima, definiraju rubove tog papirnatog broda, u grupama, osjećaju užitak rada u zajednici. Na kraju nije cilj napraviti predmet, već je cilj da je taj put do gotovog predmeta igra i osvještavanje na koji način i s kojim materijalima radimo te osvještavanje raznoraznih momenata kroz grafomotoričke vježbe. Postali su šegrti u tom škveru koji je naše interno obećanje da će zauvijek ostati djeca u srcu, da se nikada neće prestati preispitivati, igrati i da će vjerovati u čuda. Ako nestane te čarolije ostaje samo prezentacija i rad – priča nam Sanja.

S obzirom da je brod tek puki alat, na prvoj radionici svatko je napravio i sebe od papira te se ukrcao u taj brod. Zatim je Sanja s djecom izrađivala sjetvene kolačiće kombiniranjem materijala iz prirode – u ovom slučaju morskih algi prikupljenih na plaži koje služe ribljoj mlađi da se skrivaju. Oni su morska verzija sjetvenih bombi u kojima se šansa da sjeme iznikne povećava.

One su kao dječji vrtić mora, a njih smo uveli da shvatimo kako su te cvjetnice i alge ‘ružićnjak ribama’ koje su ih osvijestile da materijal s kojim rade ne mora doći iz knjižare, papirnice ili hobby shopa nego da ga je lako pronaći u našem neposrednom okruženju. To je moment u kojem su, prebirući po tim algama otkrili da u njima ima svakvog blaga ali i to da more ne smrdi već miriše. Razvlačeći te alge zajedno smo otkrili magiju materijala – kaže nam te dodaje kako su u tri vrtića u njih stavili sjemenke blitve jer imaju vlastite vrtove, no nažalost u Murteru toga nema pa su tu ubacili lessandru (vrsta divljeg celera koja se koristila u antičkoj kuhinji) koju će djeca, kada za to dođe vrijeme, otići  baciti u budući arheološki arboretum na Colentumu.

Treća radionica bila je posvećena izradi  ‘čarobnih očiju’ broda.  Brodovi su nekad imali pulene, kao što su vikinški imali zmajeve, vodene zmije.. Veliki jedrenjaci su kasnije imali sirene, čudna mitološka bića, a kod nas najčešće kod leuta, trabakula i bracera imamo motiv očiju na pramcu. Te oči štite brod i posadu od pogibije na moru.

Na našim radionicama oči dobivaju potpuno novu simboliku, mi idemo u avanturu, ona je naš brod, konopi su nam pomagalo koncentracije, a oči nas podsjećaju da moramo znati promatrati svijet. Jako je važno raditi na umijeću promatranja, puno nam se toga servira na gotovo, a kritičko razmišljanje se razvija tako da se ohrabruje opažanje. Mi smo radili predivne oči broda tako da smo gledali jedni drugima oči – zjenice, šarenice, bjeloočnice, da bi shvatili kako su sve jedinstvene. Te crteže smo napravili na škapularnim papirima (ponovno uoptrebljenjim) u čije smo središte smjestili to oko koje je dobilo iznutra i oblik mendule zbog starog običaja u kojem su moreplovci na putovanje nositi po njih par u džepu.

Nakon što su izradili brod i opremili ga za sigurno putovanje, na posljednjoj radionici posvetili su se ribolovu, odlasku na more, i važnosti pripreme ‘provišta’.

Riba koju smo mi na tom ribolovu ‘ulovili’ je riba koju smo izradili od listova crnike, drva koje je u brodogradnji značajno za konstruktivne elemente broda. Naučili smo oblik ribe, njihove dijelove tijela – peraje, škrge, napravili smo bajkovite ribe, one nisu bile onakve kakve ih vidimo u stvarnosti jer većina naše djece već zna kako izgleda koja riba u prirodi – kaže nam.

Nakon pripreme na radionicama u vrtiću, kroz ovaj projekt otkrivanja i osvještavanja našeg identiteta i baštine mališani će ići i na četiri ‘terenske’ radionice – Školjke i marikultura, Uzgajivačnice tune, Kočarska riba i Obrada ribe, a nakon svake radionice imati će priliku kušati jela koja će za njih pripremiti vrsni kuhari.

Vjerujemo da kad budu radili zajedno, da će im bit interesantno te će onda i stvarno pojesti taj zdravi obrok. Na taj način spajamo sve u jedno – lokalne namirnice, zdrave namirnice, upoznavanje sa privrednom granom ribarstva, očuvanje njihovih radnih mjesta, edukacija roditelja i kuharica u vrtićima koje će nastaviti kuhati te obroke, nadamo se,  i srijedom i petkom jer svi bi trebali ribu jesti više od jednom tjedno – priča nam ravnateljica Petra Kranjec te dodaje kako je  najvažnije u ovom projektu promijeniti svijest najmlađih o tome što je zdravo, što je interesantno..

Na taj način i djeca će educirati roditelje, osvijestiti da nije najvažnije u životu kupiti jeftino ne misleći na kraju o tome što jedemo, ne misliti na svoje zdravlje u budućnosti, a najbitnije je ipak približiti im i stvoriti ljubav prema moru koje nam toliko toga može dati. Također, Danijelove ilustracije povezuju na razigran i atraktivan način naša četiri mjesta na otoku, a vrijednost projekta leži i u sinergiji i zajedništvu svih nas koji živimo na ovoj mikrolokaciji.

Svjesni smo da ne možemo s jednim projektom promijeniti svijest koja je često ukorijenjena na krivim principima, ali neka naš otok bude prvi koji će imati takve menije u vrtiću, vjerujem da će naš primjer vidjeti i drugi i reći ‘čekaj ovo je baš dobro i korisno’, da će se ti naši jelovnici i obroci proširiti po cijeloj Hrvatskoj.  Jer to je naše. Pogotovo nama koji živimo uz more.. nismo ni svjesni koje nam je bogatstvo pod nosom – zaključila je Petra za kraj.

FOTO: Mirsad Mešinović

 

Oznake , , , , , , , ,