EKSKLUZIVNO: MAGARCI S KURBE MALE- USKORO IH ČEKA NOVI DOM!

Magazin Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

 

Žurnom reakcijom Općine Murter Kornati, danas je provedena akcija spašavanja odbačenih i zanemarenih životinja- dvaju magaraca, koje su nautičari uočili i izvijestili dojavom neprofitnoj organizaciji “Animal Police in Croatia (001)” prije nekoliko dana, nakon čega je pokrenuta promptna intervencija spašavanja životinja.

Dojava i prijava o ostavljenim magarcima pristigla je istovremeno u veterinarski državni inspektorat i Općinu Murter Kornati, nakon čega se za danas hitno organizirala prava spontana spasilačka ekspedicija u sastavu: komunalna inspektorica Nikoline Skračić, više veterinarske državne inspektorice iz Šibenika, Sandra Lambaša i Franka Petković, načelnika Tonija Turčinova, te ljubitelja životinja i pripadnika medija.
Pohrlilo se ranim jutrom, s plovilom nakrcanim sijenom, vodom i posudama za improvizirano pojilo, jer s obzirom na dojavu da su magarci prema procjeni nautičara ostavljeni prije više od tjedan dana na jednom od najsurovijih otoka bez hlada, pitke vode, hrane i ljudi, otežana pristupa, hrlilo se s nadom da su životinje stabilnog zdravstvenog stanja, da ih neće sustići najgori mogući scenarij od kojeg se potiho strahovalo.

Na sreću, prilaskom plovila, zatečene su obje životinje, kako kopita hlade u plićaku, vidno radoznale s pojavom većeg broja ljudi, jer naime, glas među nautičarima se proširio, tako da se na licu mjesta našlo još nekoliko obitelji koji su pristali, opremljeni bocama vode, kako bi napojili žedne kopitare. S lakoćom su se prebrodile sve barijere- od negostoljubive obale, gdje je bilo nemoguće pristati i iskrcati dragocjen teret od hrane i pića, pri čemu je načelnik Turčinov priskočio u “guranju” broda do prvih pitomijih sika, nošenju kanti s vodom, dok je sijeno nosio ženski dio ekspedicije, koje su ga u konačnici i podijelile magarcima. Pregledom životinja, veterinarke su ustanovile da su dobra zdravstvena stanja, dobro uhranjene i da su u pitanju mlađe životinje, od kojih je po pretpostavci ženka majka, a mali magarac njeno mladunče. Općinska komunalna inspektorica uređajem za skeniranje čipova nije uspjela detektirati da kod životinja postoji veterinarska oznaka koja bi omogućila pronalazak vlasnika magaraca.

Nekih sat vremena, šaroliko društvo ekspedicije spašavanja dvaju magaraca uživalo je u maznim, ljupkim i jako druželjubivim životinjama koje su uživale u pažnji, a postavljeno je hranilište i pojilište koje će biti dostatno do njihovog prijevoza na otok Murter, pa u novi dom. Naime, načelnik Toni Turčinov je posredovao i kod udomljavanja dvije odbačene i zanemarene životinje, kako saznajemo, s kolegom načelnikom iz Tribunja, Markom Grubelićem dogovorio da će  Tribunj prihvatiti magarce na jednu od svojih farmi, nakon čega će konačno imati lijep život i potpunu skrb.
Prijevoz se očekuje u roku narednih dan- dva, čim bude slobodno posebno plovilo NP Kornati, koje je objeručke ustupljeno za transport magaraca, prevesti će ih se na otok Murter, te kamionima do farme.

Posebna zahvala za donaciju sijena murterskoj farmi “Pocahontas” te komunalnom društvu “Murtela” na pitkoj vodi i posudama za pojilište i hranilište.