ŠETNICA UZ OBALU OD LUKA I PASARELOM DO HRAMINE: KORAK U PROŠLOST MURTERA

Aktivnosti 365 Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Šetnica od Luka do Trga Rudina dovršena je izgradnjom Pasarele krajem svibnja, a povijesno-tradicijska riva s mulićima i starim ribarskim magazinima obogaćena je starim uporabnih predmetima – bačvama, ribarskim mrežama, drvenim vršama i kamenicama s posađenim cvijećem i maslinama koje su nesebično donirane iz konoba, dvorišta i kuća Murterina. Također, od Šikine Rive do Boškina škvera Općina Murter-Kornati postavila je solarnu rasvjetu koja osvjetljava taj cijeli obalni potez, a do kraja lipnja postavit će i kante za smeće.

 

Tako je kroz cijelu šetnicu stvoren autohtoni dalmatinski ugođaj koji nas uspješno vraća u prošlost kada su Murterini ‘kolonizirali’ Kornate i Modrave te od ribarenja i maslinarstva živjeli. Svakim danom u Murteru primjećujemo sve više i više gostiju, a ova povijesna šetnica već se prometnula u alternativni put prema centru ili obrnuto, idealan za ‘hvatanje’ trenutaka prošlosti kroz fotografiju.

– I dalje pozivamo Murterine na donacije starih predmeta jer nam je želja da se ova šetnica svakim danom još više obogaćuje, a s vremenom planiramo ovaj pitoreskni dio naše obale planiramo brendirati kao turističku destinaciju i mjesto na kojem će oživjeti murterske kulturno-umjetničke i glazbene manifestacije – kazali su iz Općine Murter-Kornati.

Podsjetimo, 14. svibnja svečano je otvorena Pasarela kojom je prvi put u povijesti Murtera omogućen cjeloviti lungo mare duž tog dijela obale. Pasarela je izrađena od hrastovih letvi na pocinčanoj čeličnoj konstrukciji, a dvije poučne table na stazi posjetiteljima približavaju bogatu pomorsku baštinu Murtera. Na novoj šetnici postavljeni su prstenovi za privez tradicionalnih drvenih brodova s latinskim jedrima kao okosnica budućeg muzeja na otvorenom.

Ta 50 metara dugačka drvena šetnica od hrastovih letvi ukupne je vrijednosti oko 622 tisuće kuna, od toga je javna potpora u vrijednosti  od nešto više od 528 tisuće kuna. Doprinos EU sredstava je 85 posto, točnije iz Fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 451.605,00 kuna, a 79.243,550 kuna iz fondova Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske preko natječaja LAGUR-a Galeb u okviru mjere III.3. ‘Provedba strategija lokalnog razvoja – Operacije koje podupiru FLAG-ovi’ za programsko razdoblje 2014.-2020.Izvođač radova na gradnji Pasarele bio je Ronilački klub ‘Neptun’.