OD RIBARSKE DO LUKA ŠETNJOM- NA REDU JE PASARELA!

Korisne Informacije Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Dugo se očekivalo kad će centar Murtera biti povezan šetnicom sve do plaže Luke, jer radi se o posebno vrijednom području koji bi oplemenio i povezao povijesno- tradicijske vrijednosti koje su obilježile živote žitelja Murtera. Navedeni dio obalnog pojasa s vremenom se planira brendirati kao bitna destinacija za posjetitelje, oživjeti kulturno- umjetničkim i glazbenim manifestacijama, kao što se već odvija u preuređenoj Ribarskoj ulici, koja je od prvih trenutaka svojim izgledom postala atraktivna kao kulisa za izložbe i intimne koncerte.

Prema objavama sa službenih stranica javne uprave, tijekom lipnja završeno je spajanje šetnice od Ribarske ulice do plaže Luke, te slijedi aktivacija završnog projekta pod nazivom „Pasarela“, za koju je izdana lokacijska dozvola uz ishodovanje građevinske dozvole. Izgradnja pasarele je planirana do ljeta 2021. čime će biti omogućen pješački promet na kompletnoj obali uvale Hramina. Procijenjena vrijednost pasarele je približno 650 000 kuna a od toga je kroz natječaj FLAG-a Galeb zatraženo oko 530 000 kuna.

Ovim projektom bit će izgrađena poučna tematska šetnica u samom centru naselja Murter, neposredno uz glavni trg Rudina, u dijelu uvale Hramina pod nazivom Gumduj. Šetnica će biti svojevrstan prečac kojim će se omogućiti direktna veza glavnog trga Rudina s dijelom povijesne-tradicijske obale s mulićima i starim magazinima koji su izgrađeni u vrijeme murterske ‘kolonizacije’ prekomorskih posjeda – kornatskog otočja te maslinika Modrave. Šetnica koja je zamišljena s oblogom od hrastovih letvi na pocinčanoj čeličnoj konstrukciji po prvi puta će povezati i omogućiti pješački promet na toj povijesnoj obalnoj relaciji. Poučne table na stazi će korisnike upoznati s bogatom pomorskom baštinom Murtera. Šetnica će na sebi sadržavati i prstenove za privez tradicionalnih drvenih brodova s latinskim jedrima bit će tako okosnica budućeg muzeja na otvorenom.