NESTRPLJENJE RASTE- MURTERSKE BAKE KREĆU S PRVIM SASTANCIMA!

Aktivnosti 365 Magazin Nekategorizirano Turizam

Blagdan sv.Tri kralja u Murteru, osim svog liturgijskog značenja, navješćuje i početak velikog rada pokladnog odbora Murterskih baka, koji će svoje najveće finale imati 25. veljače, kad je termin održavanja velike pokladne povorke.

Kostimi za poklade (po murterski – bake, bakurine) znali su se pripremati i po šest mjeseci prije samog događaja, a neslužbeni izvori svjedoče da tradicija ovog društvenog događaja koji je u smijehu i veselju okupljao cijelo selo traje oko 130 godina.

Što možemo očekivati za dva mjeseca od najsenzacionalnije pokladne povorke Dalmacije, tajna je ne samo nama promatračima, već i samom vrhu pokladnog odbora.

Prema informacija tajnika odbora, Dražena Turčinova, početkom narednog tjedna održat će se “nulti” sastanak, kako bi se postavile glavne smjernice oko višednevnih pokladnih zbivanja koji godišnje privuku pet do šest tisuća posjetitelja. Da podsjetimo, osim male i velike povorke, redovno se održava i maškarana regata “Latinsko idro”, niz sportskih maškaranih susreta , koncerata, radionica i slično, a posebnu tradiciju ima predstava “Suđenje Krnji Krnjiću”. Aktualni kalendar događanja sa svim iscrpnim informacija uvijek je dostupan i putem službenih web stranica Murterskog karnevala https://murter-carnival.info, koje je  svojevremeno, kao tradicijskom brend događaju donirala TZO Murter Kornati.

Dok s nestrpljenjem iščekujete najzabavnije dane u Murteru, gdje cijelo mjesto postaje golema pozornica, u nastavku nekoliko zanimljivosti o “Bakurinama” o kojima su svojevremeno posvjedočile za zapise knjige “Velike poklade u folkloristici Hrvata” i mještanke Luce Skarčić-Marušić, Ivona Tolić i Ivanica Mudronja.

“Oni koji bakurinama ne bi htjeli otvoriti i pustiti ih u kuću, bakurine bi im znale načiniti takav dišpet da bi ga dugo pamtili. Najviše svijeta bi se užalo obući u bakurine na Pokladnu nedjelju. Što bi sve na sebe stavljali i oblačili, to ni vragu ne bi palo na pamet. Toga dana svi bi se skupili na Koledišće gdje bi se proštija prvi dil tužbe bakurini Juri, a onda bi ga odveli u podrum do utorka navečer. Zadnji dan bakurin svatko se oblačio što je mogao gore i prljavije. Po mjestu bi bilo veliko luletanje do predvečer. Svatko je svakome mogao bilo što reći, a pri tome se nitko nije smio uvrijediti. Predvečer se na Koledišću čita drugi dio tužbe Juri kada se osudi i užge”

Oznake , ,