UDRUGA DAM: Zvonimir Ilijić dao ostavku, udruga planira proslavu stote obljetnice

Kultura Magazin Scena

Dvadesetak članova uz vodstvo udruge Dramski amateri Murter nazočili su prvoj redovnoj Skupštinu Udruge koja se održala u zajedničkoj prostoriji udruga na drugom katu zgrade Općine. Na uvid su predočeni godišnje izvješće o radu i usvajanje financijskog godišnjeg izvješća za 2019.g, te izvješće o ostavci umjetničkog voditelja Zvonimira Ilijića i prijedlozi za novog kandidata za to mjesto. Prema prvotnim neslužbenim informacijama, mjesto novog umjetničkog ravnatelja trebao bi zauzeti Vedranko Šikić, nakon što dostavi plan i program rada koji uključuje proslavu 100.- te obljetnice DAM, u 2022. godini, koji će biti izložen na nekoj od sljedećih skupština.

Udruga DAM osnovana je u veljači 2019. godine s ciljem da ponovo oživi rad dramskih amatera u okviru priprema za proslavu stote obljetnice prve zapisane amaterske predstave u Murteru, koja je izvedena za Uskrs, 1922. godine. Od osnutka do danas, DAM je organizirao 11 kazališnih predstava i scenskih događaja, jedan javni događaj uz projekciju dokumentarnog filma i predstavu najmlađih članova polaznika dječjeg dramskog studija. Tijekom ljetnih događanja, DAM je s TZO Murter Kornati sudjelovao u organizaciji pet koncerata klasične glazbe, te 4 koncerta istog karaktera s NP Kornati.

Predsjednik Milan Skračić inzistirao je na glasovanju oko njegova aktualnog mandata kao predsjednika skupštine iz moralnih pobuda, gdje je jednoglasno izglasano da i dalje ostaje predsjednik DAM.
Istaknuo je Skračić kako nije zadovoljan radom koji se doticao samog razloga osnivanja udruge, koji je bio na klimavim nogama zbog manjka interesa polaznika radionica, no da je apsolutno zadovoljan ostalim radom koji je uključivao organizaciju predstava i koncerata.
Zbog tekuće problematike – manjka ili osipanja članova glumišta, u nedoumici da li deaktivirati rad zbog pomanjkanja interesa glumaca za sudjelovanje, sazvane su i dvije izvanredne skupštine na tu temu, od kojih je prva bila neuspješna, bez kvoruma, no na drugoj skupštini odaziva je bilo, umjetnički voditelj Ilijić je dao na raspolaganje svoj mandat, pa u konačnici i ostavku.
Sam Ilijić, zahvalio se Murterinima na suradnji, iskazao žaljenje što nije uspio svojim entuzijazmom i profesionalnim znanjem redatelja pokrenuti predviđene aktivnosti, kako na nastanku dvaju predstava, koje su bile opstruirane manjkom interesa glumaca, tako in a rješavaju problematike osipanja dječje dramske radionice.

Načelnik Toni Turčinov, koji kao predstavnik javnog tijela Murtera, službeno i osobno podržava razvoj kulture, gdje je i sam bio dio dramskog amaterskog glumišta, zahvalio se redatelju Ilijiću na dosadašnjem radu, te s velikim entuzijazmom pozvao sve prisutne da sudjeluju u radu udruge srcem i dušom, ozbiljno i složno zasuču rukave, kako bi u konačnici rad udruge ojačao do stote obljetnice, koja bi trebala biti obilježena i s dvije predstave- jednom “oživljenom” , popularnom Rivom, te još jednim novim kazališnim komadom, kojeg bi kreirao novi umjetnički voditelj.

Oznake