IZLOŽBOM FOTOGRAFIJA MILE RAMEŠE I ZABAVNIM PROGRAMOM OVAJ VIKEND OBILJEŽAVAMO 42. OBLJETNICU NP KORNATI

Kultura Murter - Kornati NP Kornati

Prije 42 godine Kornatsko je otočje proglašeno Nacionalnim parkom, a  ovaj vikend, 13. i 14. kolovoza proslavit će obljetnicu uz izložbu fotografija Mile Rameše na Levrnaki i zabavnim programom na staroj rivi u Murteru.

Tako će u subotu u 20 sati na otoku Levrnaka izložbom fotografija ‘Sjećanje na zaborav II’ uz klapu Bunari  započeti dvodnevna proslava. Kornatskim povijesnim motivima i škrtoj vegetaciji koju su Kurnatari prilagodili svom životu ali i zadržali autentičnost Mile Rameša godinama je odavao počast fotoaparatom,  a ona je nastavak prve izložbe koja je za ovu priliku obogaćena novim fotografijama i dodatnim materijalom.

U nedjelju, 14. kolovoza na staroj rivi u Murteru od 21 sat okupljene će zabavljati Đani Stipaničev i klapa Bunari, a u goste nam stiže i  Lovačko društvo Kamenjarka koji će pripremiti ukusan lovački gulaš.

Podsjetimo, 1980. Godine veći je dio Kornatskog otočja zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, razvedenosti obalne crte i bogatih biocenoza morskog ekosustava, proglašen Nacionalnim parkom. Time su i njihovi suhozidi, uzgoj ovaca, impresivni krški krajolici, čisto i kristalno more bogato životom zakonski zaštićeni, a Javna ustanova NP Kornati čuva izvornost prirode, osigurava neometano odvijanje prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzire provođenje uvjeta i mjera zaštite prirode.

Kornati su danas nacionalni, ali i naš murterski brend koji svake godine privlači sve više nautičara i posjetitelja, a upravo zbog svoje popularnosti i prirodne krhkosti iznimno je važno savjesno upravljanje i očuvanje ovog ‘komadića raja’ kojeg zovemo ‘našim’.