‘NOVI DVORI’ ZA SVETOG NIKOLU: KAPELICA U DRUGAČIJEM RUHU USKORO ĆE KRASITI RIBARNICU

Kultura Murter - Kornati

Vremena se mijenjaju, prostori se prenamijenjuju ali vrijednosti su vječne pa tako izuzetno veseli inicijativa Bratovštine sv. Nikole koji svojim sredstvima rade na preseljenju Kapelice sv. Nikole sa zgrade stare Kapetanije na pročelje Ribarnice.

Naime, zgrada Lučke kapetanije bila je u vlasništvu Crkve sv. Mihovila,  prije nekoliko godina premještena je u drugi prostor dok je ovaj prenamijenjen u ugostiteljski objekt, a kapelica sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i djece, ostala je djelomično sakrivena od pogleda.

Bratovština sv. Nikole osnovana je 50-ih godina prošlog stoljeća, a djelovanje smo obnovili 1998. godine, kapelica je krasila staru Kapetaniju, a onda se tu otvorio kafić pa smo je zajedničkim snagama odlučili premjestiti  na primjerenije mjesto. Naš arhitekt Niko Bašić projektirao je i nju i okoliš, a uređenje će trajati još neko vrijeme. Uređujemo i samu kapelicu i pročelje zgrade ribarnice, za sada samo jednu stranu, ali projekt je napravljen za cijelu zgradu – rekao nam je Dragutin Juraga – Škuri.

Kip sv. Nikole koji je dosad krasio Kapetaniju premjestit će se u crkvu sv. Mihovila, a novi, zapravo najstariji, kip za kojeg se pretpostavlja da je izrađen prije 130 godina i koji je trenutno u crkvi bit će postavljen na novo mjesto.

Stari izvorni kip sv. Nikole bio je u kapelici na kući Malin u centru Murtera, dva puta je već bio restauriran, ali nigdje nismo mogli pronaći tko ga je napravio. 1948. godine su partizani srušili tu kuću, a jedan Murterin je uspio spasiti i sačuvati kip te ga je odnio u crkvu gdje je bio do sada – ispričao nam je Dragutin zanimljivu povijesnu crticu.

Tako najvrijedniji ‘meštar od kamena’ u Murteru Ive Bažokić Šikić i  sam Dragutin Juraga trenutno uređuju jedan dio pročelja kako bi se napravilo dostojno mjesto za ‘novu staru’ kapelicu.

– Meni se ovo jako sviđa, mislim da je neobično, a moram priznati da sam počašćen da je mene ovo dopalo raditi. Arhitekt Niko Bašić bio je na ‘uviđaju’ i presretan je. Oduševljen- rekao nam je Bažokić.

Bratovština je za ovu svrhu sama prikupila financijska sredstva od kojih su donacije većinom od samih članova, kojima valja ‘skinuti kapu’ za ovu inicijativu jer oživljavanje i briga o baštini  je jedan od najvrijednijih načina očuvanja identiteta samog mjesta, ali i stanovnika.