‘DAM 100 GODIN’: CIJELI SVIBANJ U ZNAKU JUBILARNE OBLJETNICE DRAMSKIH AMATERA

Kultura Magazin Murter - Kornati

Cijeli idući mjesec rezerviran je za obilježavanje 100-te godišnjice murterskih dramskih amatera, a kroz bogat program gostujućih predstava, izložbu, radionice za djecu, koncert, novu dječju predstavu ‘Djevojčica sa šibicama’ i staru, ali obnovljenu predstavu ‘Na rivi’ Murterini i gosti će proslaviti i prisjetiti se stvaralaštva, postignuća i uspjeha svih onih koji su naše mjesto zadužili i stvorili stogodišnju tradiciju dramskog amaterizma.

 

Naime, prvi spomen dramskog amaterizma u Murteru zabilježen je davne 1922. godine, no Zlatno doba, kako ga volimo nazivati, bilo je tijekom 70-tih godina kada smo imali jedno od najjačih amaterskih kazališta u regiji, ali su se na murterskoj sceni izvodili i drugi oblici scenskih uprizorenja i manifestacija: recitali popraćeni folklornim pjevanjem, kolaži sastavljeni od dramskih predstava i pokladne predstave. Osobit uspjeh 1975. godine na 15. Festivalu dramskih amatera Hrvatske u Novom Vinodolskom, Čavlima i Rijeci  ostvarila je predstava ‘Na rivi’ osvojivši prvo mjesto, a redatelj Miodrag Šikić proglašen je najboljim amaterskim redateljem u Hrvatskoj. Istom smo predstavom predstavljali Republiku Hrvatsku na saveznom festivalu u Trebinju, a pokojna Čeda Juraga na tom festivalu dobila je ‘Zlatnu masku’ za najbolju glumicu.

Upravo s predstavom ‘Na rivi’ autora Ive Šikića Balare, koju je za scenu prilagodio Ivo Juraga Nadov, murterski dramski amateri imali su oko 35 gostovanja po cijeloj bivšoj državi, a obnovljenu verziju u režiji Vedranka Šikića Balare i sa starom/novom glumačkom postavom moći ćete pogledati 27. i 30. svibnja u Kino Sali Žut.

Nova dječja predstava u režiji Ane Vodopije ‘Djevojčica sa šibicama’ svoju premijeru imat će 21. svibnja, a u ovoj modernijoj, prilagođenoj vremenima u kojima živimo, predstavi zablistat će mladi murterski glumci koji već na probama dokazuju kako je duga tradicija dramskog amaterizma mnogima od nas prirodno utkana u obiteljsko naslijeđe.

Obilježavanje 100 godin DAM-a otvorit će se izložbom ‘Murterska pozornica’ koju su osmislile Jelena Ćurić i Olga Troskot u suradnji s grafičkom dizajnericom Sanjom Bašić u prostoru bivšeg Djela,  5. svibnja u 19 sati. Na izložbi će biti prikazana povijest murterskog dramskog amaterizma kroz prikupljeni i sačuvani materijal – fotografije, tekstove, plakate te će odati počast svim zaslužnim Murterinima koji više nisu s nama, a uvelike su pridonijeli razvoju i stvaranju bogatog dramskog stvaralštva. Izložba će biti otvorena kroz cijeli svibanj.

Također, očekuju nas gostujuće predstave ‘Guja u Njedrima’ Gradskog kazališta Požega, ‘Roko i Cicibela’ kazališne družine Ritam iz Splita, ‘Ženski orkrestar’ HNK Šibenika, ‘Otvoreni brak’ zagrebačkog GALA teatra, monodrama prema tekstu Vesne Parun ‘Penelopa’ Kulturnog centra Vodice i dječja predstava ‘Koje je godišnje doba najljepše’ Studija Suncokret iz Splita.

Koncert Zorice Kondže na rasporedu je 28. svibnja, a 29. će se održati večer ‘Za dva Iva’ na pijaci u Selu posvećena Ivi Šikiću Balari i Ivi Juragi Nadovu uz klapu Bunari, zamišljena kao druženje uz pripovijedanje, prepričavanje i recitacije u njihovu spomen.

Lutkarske radionice koje su osmislile odgajateljice iz Dječjeg vrtića Pčelica, jedna za predškolce te jedna za školarce, na rasporedu su u subotu, 28. svibnja i nedjelju 29. svibnja na platou ispred zgrade Općine.

Cijela manifestacija pod pokroviteljstvom je Predsjednika Republike Zorana Milanovića, a Svečana sjednica udruge Dramskih amatera Murter održat će se 27. svibnja u Kino Sali Žut u 18 sati, nakon koje uzvanike očekuje premijera predstave ‘Na rivi’.

Osim večeri ‘Za dva Iva’ sve predstave i koncerti održavat će se u kino Sali Žut, za gostujuće predstave i koncert ulaznice, po cijeni od 30 do 50 kuna, možete kupiti u uredu Turističke zajednice i prije početka na blagajni dvorane, a Svečanoj sjednici i premijeri ‘Na rivi’ moći će se prisustvovati isključivo s pozivnicom zbog ograničenog broja mjesta.

U nastavku pogledajte cijeli program obilježavanja, a na Facebook stranici Dramskih amatera Murter možete pronaći zanimljive informacije, kako o povijesti tako i o istaknutim Murterinima bez kojih danas ne bi bilo ove manifestacije, te nadolazećim predstavama i događanjima.

 

PROGRAM  MANIFESTACIJE

 

  1. svibanj, 19.00 sati, bivše Djelo – izložba ‘Murterska pozornica’

20.30 sati, Kino sala Žut – ‘Guja u njedrima’ Gradsko kazalište Požega

 

  1. svibanj, 20.30 sati, Kino sala Žut – ‘Roko i Cicibela’ Ritam igre Split

 

  1. svibanj, 20.30 sati, Kino sala Žut – ‘Ženski orkestar’ HNK Šibenik

 

  1. svibanj, 20.30 sati, Kino sala Žut – ‘Otvoreni brak’ GALA teatar Zagreb

 

  1. svibanj, 20.00 sati, Kino sala Žut – PREMIJERA ‘Djevojčica sa šibicama’

 

  1. svibanj, 18.00 sati, Kino sala Žut – ‘Koje je godišnje doba najljepše’ Studio Suncokret Split

 

  1. svibanj, 20.30 sati, Kino sala Žut – ‘Penelopa’ Kulturni centar Vodice

 

  1. svibanj, 18.00 sati, Kino sala Žut – Svečana sjednica Udruge DAM

21.00 sat, Kino sala Žut – PREMIJERA ‘Na rivi’

 

  1. svibanj, 10.00 sati, plato ispred Općine i bivšeg Djela -Lutkarska radionica za djecu predškolske dobi

21.00 sat, Kino sala Žut – koncert Zorice Kondže

 

  1. svibanj, 10.00 sati, plato ispred Općine i bivšeg Djela -Lutkarska radionica za djecu školske dobi

Večer ‘Za dva IVA’ na Pijaci u Selu

 

  1. svibanj, 21.00 sat, Kino sala Žut – ‘Na rivi’