USKRŠNJI BLAGDANI NAGOVIJESTILI POČETAK PREDSEZONE: ‘PREMA PODACIMA TZ-A GOSTIJU JE VIŠE NEGO LANI’

Murter - Kornati TZO Murter Kornati

Veliki tjedan i Uskrs te proljetni školski praznici svake godine označavaju pravi početak predsezone, a sudeći prema broju gostiju u Murteru, svi oni koji žive za i od turizma mogu barem malo ‘odahnuti’..

Dvije posljednje godine turizma obilježene su bile strahom od koronavirusa i epidemiološkim mjerama,  ova godina ratom u Ukrajini, no unatoč tome u prva četiri mjeseca 2022. u Murteru je ostvareno povećanje u dolascima za čak 41,46 posto.

Naime, prema podacima Turističke zajednice Općine Murter-Kornati, zaključno s  14. travnjem imamo ostvarenih 348 dolazaka dok je prošle godine ostvareno 246 dolazaka u istom periodu, no noćenja je ostvareno  1.645 dok je u istom razdoblju 2021.godine ostvareno 1.859, što nam govori da se gosti zadržavaju kraće. Najviše noćenja ostvaruju strani gosti i to najviše Austrijanci, zatim Nijemci, a na trećem su mjestu domaći gosti. Također, ovom broju treba nadodati i sve one koji dolaze u vlastite vikendice i kuće, ali i na jednodnevne izlete.

Veliki adut našeg turizma svakako su nautičari, a ove godine već imamo veliki porast uspoređujući s istim razdobljem 2021. –  953 dolaska naspram prošlogodišnjih 416, a ovo povećanje prati i noćenja pa je tako ostvareno 5.359 noćenja dok je 2021. god u istom razdoblju ostvareno njih  2.063.

FOTO Arhiva

Mnogi su murterski ugostitelji već otvorili vrata svojih restorana, a zadovoljstvo ukidanjem epidemioloških mjera, duže radno vrijeme veseli i njih i njihove goste. Iz putničkih agencija doznajemo da je booking usporio, no najvažnije je da trenutačno otkazivanja nema, svi se nadamo da sukob u Ukrajini neće eskalirati pa tako i da će ova sezona biti bolja od prethodne dvije obilježene koronom.