MLADI IZ ŠEST ZEMALJA ČISTILI RADUČ U SKLOPU ARGONAUTINOG PROJEKTA ‘LOOKING BACK-MOVING FORWARD’

Magazin Murter - Kornati

Čak 43 sudionika iz Španjolske, Italije, Makedonije, Hrvatske, Srbije i Turske borave u našoj županiji na razmjeni mladih kroz projekt ‘Looking back – going forward’ u organizaciji Udruge Argonauta iz Murtera.

Ovaj projekt za cilj ima oživjeti ideju suradnje, upoznavanja i međusobnog dijeljenja iskustava, povijesti, tradicija, običaja bez obzira na to otkuda dolazimo i kojim jezikom pričamo, ali i pronalaženje mirnih rješenja sukoba, pristojne komunikacije, borbe protiv lažnih vijesti i jačanje suradnje za budućnost. Najvažniji je ipak cilj izgradnja ‘mosta’ između prošlosti i budućnosti, shvaćanje besmisla prijašnjih sukoba kako bi nastavili biti nosioci mira u budućnosti,  a sve to kroz zanimljive, zabavne i nekonvencionalne aktivnosti, team buliding i kulturne večeri.

Tako su posjetili Murter, zajedničkim snagama odradili akciju čišćenja na Raduču, razgledali misteriozne tunele te podijelili svoja znanja o Drugom svjetskom ratu i saznali nešto novo i poučno kroz razgovor sa Murterinima.

– Ideja ovog projekta je proizašla iz pomicanja stijena i razmišljanja da možemo koristiti istu stijenu da je bacimo jedni drugima ili da je iskoristimo za suradnju i zajednički gradnju mosta. Naši sudionici odlučuju se držati za ruke i zajedno raditi na izgradnji brigade iz prošlosti u bolju budućnost. Iako dolaze sa svih strana svijeta, iako ih razlikuju vjera, tradicija, jezik, kultura u svima njima postoji nešto više što ih veže… Što veže sve nas – kazali su iz Argonaute.

Za kraj projekta, večeras u 19 sati, sudionici su pripremili ‘Večer poezije i performansa’ u šibenskom klubu Azimut, a na taj će interesantan i emotivan način prezentirati zajedničke vrijednosti, prikupljena svjedočanstva, objekte i poruke ljubavi i mira.