ZBIRKA MARKA MUDRONJE REPCA REGISTIRANA KAO KULTURNO DOBRO RH

Kultura Murter - Kornati

Nakon gotovo dvije i pol godine, koliko je trajao sam proces registracije, Zbirka Marka Mudronje Repca službeno je priznata kao kulturno dobro Republike Hrvatske na inicijativu Uduge Argonauta, a taj status u budućnosti će pružiti i nove mogućnosti za financiranje zaštite i valorizacije same zbirke iz fondova Ministarstva kulture i EU fondova.

Naime, nekoliko mjeseci nakon što je Marko Mudronja Rebac preminuo, njegova je obitelj poklonila zbirku Općini Murer-Kornati, koja je osigurala prostor za smještaj u Murteru. Samu zbirku za izlaganje javnosti je postavio Vedranko Šikić Balara uz stručni nadzor Muzeja grada Šibenika, samog ravnatelja Željka Krnčevića i glavnog etnologa Jadrana Kale te Jelene Ćurić, unuke pokojnog Marka Mudronje, koja je i restaurirala odnosno zaštitila neke od izloženih predmeta. A tada je, uz financijsku podršku Općine Murter-Kornati, TZ Murter-Kornati  i JU NP Kornati, rad na registraciji započeo je na ljeto 2018. prvim kontaktom bivše zaposlenice udruge Argonaute, Dine Missoni sa Upravom za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture RH.

Zbirka je bogata etnografskim i arheološkim predmetima, dokumentima, kopijama zemljovida, plakatima i fotografijama iz kulturne povijesti Murtera, njih petstotinjak. Zasebni dio ove Zavičajne zbirke je Etnografska zbirka koja kao cjelina dokumentira kulturu stanovanja, način privređivnja, znanja i umijeća stanovnika prve polovice 20. stoljeća i koja se tematski može podijeliti u nekoliko cjelina. Sama zbirka izložena je u tri dijela. Prvi dio posvećen je murterskom dramskom amaterizmu, murterskim starim društvima, panorami Murtera i murterskoj uljari. Drugi dio zbirke posvećen je župnom pjevačkom zboru, crkvi Sv. Mihovila i narodnim običajima Murtera, a treći najintimniji posvećen je samom Marku Mudronji Rebcu.

Velika je vrijednost u našem mjestu imati takvu jednu značajnu zbirku koja s lakoćom educira nove generacije, priča priču o bogatoj kulturnoj baštini i zauvjek svjedoči jednom povijesnom razdoblju koje nikada ne bi trebalo biti zaboravljeno.

Posebno bih se osvrnula na vrijednost zajedničkog rada murterskih dionika u ovom koraku, zahvalila se svima koji su sudjelovali i pružili podršku cijelom procesu – voditelju za društvene djelatnosti Općine Vedranku Šikić Balari, unuci Marka Mudronje Repca i restauratorici Jeleni Čurić, načelniku Toniju Turčinovu, ravnatelju šibenskog muzeja Željku Krnčeviću, višem referentu za razvoj i podršku EU projekata, dr.sc. Jadranu Kaleu, povjesničarki umjetnosti Dini Missoni, direktorici TZ-a Mateji Bašić, ravnatelju NP kornati Šimi Ježini, i Anti Filipoviću Grčiću zaslužnom za vizual i svim kolegicama u Argonauti koje mi nisu dale da odustanemo – kazala je Ivona Jadrić, razvojna direktorica udruge Argonauta.

Podsjetimo, Zavičajna Zbirka Marka Mudronje Repca smještena je u prizemlju zgrade Sokolane, na najstarijem murterskom trgu, Pijaci Društva seoske izobraženosti u Starom selu, a u tijeku je i prijava idejnog projekta uređenja prvog kata zgrade za financiranje na mjeru 7.4.1. kako bi se stvorili preduvjeti za stvaranje Kulturnog centra Murter.

Više o zbirci i o dugačkom putu do registracije kao kulturnog dobra pročitajte ovdje.