ZAVRŠENA PRVA FAZA PROJEKTA ‘ŽENE POMAŽU – MURTER-KORNATI’. OPĆINA SE PRIJAVILA I NA NASTAVAK PROJEKTA

Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Završna konferencija projekta ‘Žene pomažu-Murter-Kornati’, kroz koji smo osvijestili kako briga o nemoćnijima i starijima u društvu nije samo obveza obitelji, već i šire zajednice, održana je još u kolovozu, a Općina Murter-Kornati prijavila se i na nastavak projekta – ‘Zaželi III’ kako bi se ta plemenita priča nastavila na dobrobit svih.

Kroz ovaj projekt zaposlena je voditeljica projekta i pet žena, uglavnom teže zapošljivih – onih koje su iznad 50 godina starosti i na zavodu za zapošljavanje, koje su se kroz projekt obrazovale za zvanje gerontodomaćice. One su tijekom cijelog trajanja projekta primjenjivale naučeno znanje te pomagale sve skupa 40 krajnjih korisnika u njihovim domovima što se pokazalo nužnim, a najveći uspjeh projekta je veća povezanost svih uključenih te otvaranje same zajednice prema krajnjim korisnicima u potrebi.

Voditeljica projekta Antonija Jakoplić, kao i gerontodomaćice i oni kojima je ovaj projekt promijenio život nadaju se da će se projekt što prije nastaviti, jer nakon stvorenih izvrsnih uzajamnih odnosa svih uključenih, prava bi šteta bila i veliki gubitak za cijelu zajednicu da ovakvo nešto završi.

– U početku je bilo dosta teško i izazovno, krajnji korisnici su bili dosta skeptični, ali i same žene su bile zabrinute kako će to sve ići. Ali sad vidimo da je je krenulo. Nije to samo operi, očisti, odnesi, skuhaj.. već je, koliko se pokazalo, društveni moment najvažniji. Jer samo kad ti netko dođe odmah ti je ljepše. Važno je svima dopustiti i omogućiti zdravu, veselu i ispunjeniju starost ali i sudjelovanje u raznim aktivnostima. Osim narušenog zdravlja, usamljenost je velik problem naših starijih pogotovo onih koji žive sami – rekla nam je Antonija tijekom trajanja projekta.

Inače, Projekt ‘Zaželi’ je projekt u okviru Europskog socijalnog fonda- Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.152.103,00 kuna i financiran je u stopostotnom iznosu sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Kako je to izgledalo u praksi i zašto bi bila velika šteta da se projekt ne nastavi pročitajte ovdje.