ZAPOČEO NOVI ARGONAUTIN PROJEKT ‘eMUlzija’: POVEZIVANJE MLADIH IZ MURTERA I PROMINE

Aktivnosti 365 Murter - Kornati Razno

Održan je početni sastanak projekta ‘eMUlzija’ – energija mladih u lokalnoj zajednici, financiranog od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u DC Jedro u Murteru. Cilj projekta, koji je počeo prvim danom nove godine, je osnaživanje kapaciteta mladog stanovništva u svrhu preuzimanja uloge aktivnog dionika u zajednici, a mladi o kojima je u ovom projektu riječ dolaze s otoka i zaleđa, odnosno iz Murtera i Promine.

Projektnim aktivnostima ispunit će se i dva posebna cilja – kapacitiranje mladih Šibensko- kninske županije za društveno poduzetništvo i voluntarizma mladih te revitalizacija tradicije i baštine povezivanjem mladih i stanovništva starije životne dobi.

– Odabrali smo ovaj naziv projekta zbog pojma ’emulgator’ – u kemiji emulgator je agens koji omogućava spajanje nespojivih tekućina – tako će i mladi u našem projektu postati emulgatori koji će uz mentorstvo organizacija civilnog društva jače povezati ono što do sada nije bilo ‘spojeno’ – mlade i populaciju starije životne dobi, mlade iz ruralnih krajeva – otoka i zaleđa Dalmacije – poručuju iz Argonaute.

Svi oni zajedno će provoditi aktivnosti kao što su vikend seminari u Promini i Murteru na kojima će sudjelovati mladi od 15 do 20 godina iz obje općine kako bi na neformalan način, između ostalih, usvojili znanja o pripremi i provođenju vlastitih projekata. Također, mladi će od svojih starijih sumještana učiti o tradiciji i baštini na način da će učiti plesati murtersko kolo i pjevati murterske napjeve, dok će ih mladi podučavati digitalnoj pismenosti; odnosno korištenju društvenih mreža i ostalih korisnih digitalnih alata.

– Vrijednost ovog projekta leži u tome što ćemo povezati mlade iz zaleđa i sa otoka, u očuvanju tradicije i baštine, a k tome, ovaj će projekt biti prilika za mlado stanovništvo ruralnih općina da usvoje znanja i vještine na alternativan način, drugačiji od onog koji se inače nudi u njihovim sredinama – dodaju.

Inače, nositelj ovog projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, a provodi ga s partnerima Općinom Murter-Kornati, Općinom Promina te udrugom Ogranak Matice hrvatske u Murteru. Također, na ovom projektu će svoj doprinos dati i suradnici – Ekološka udruga Krka Knin, KUD Promina te Župni pjevački zbor Murter.