VOLIM MURTER! – ODRŽANA VOLONTERSKA AKCIJA ČIŠĆENJA

Magazin Murter - Kornati Općina Murter - Kornati TZO Murter Kornati

Danas je održana još jedna volonterska akcija čišćenja ilegalnog otpada pod nazivom “Volim Murter” , koju svake godine iniciraju Murtela d.o.o, Općina i TZO Murter Kornati, a pridruže im se volonteri iz Udruga i mještani. Iznimno prijateljski, gotovo obiteljski ugođaj spojio je mnoge koji su razumjeli poruku ovog poziva na zajednički rad uz druženje.

“Ovakve akcije osvještavanja i promoviranja značaja očuvanja okoliša, neophodne su barem četiri puta godišnje i trudimo se održati kontinuitet. Nimalo privlačne slike koje svakodnevno susrećemo uz ceste, manje prometne prilazne puteve te tik uz obalni pojas samih plaža i šetnica, katastrofalan su primjer ilegalnih odlagališta na općinskim i/ili privatnim površinama. Osim što estetski nagrđuju okoliš, prijetnja su našem bogatom eko sustavu, te kompletnoj slici bogate prirodne baštine. Sve te lokacije su tranzitne, mnogo je rekreativaca, od pješaka do biciklista koji prolaze baš pored takvih nakupina otpada. Nažalost, nemoguće je utvrditi počinioce ovakvih komunalnih prekršaja, a njihovi tragovi su eto nešto što ne možemo ne vidjeti. Najčešće pronalazimo hrpe građevinskog otpada, odbačenih ležajeva, posteljine, automobilskih guma, polomljeni plastični namještaj, veće kućanske aparate, akumulatore te vrećice miješanog otpada. Dobra je vijest da broj volontera sve više raste, zadovoljstvo je upoznavati nove ljude koji cijene prirodnu baštinu Murtera i osjećaju potrebu biti dio onih koji o tim ljepotama brinu ”– saznali smo iz razgovora s neumornim direktorom Murtele d.o.o, Petrom Ježinom.

Polazna točka sastajališta danas su bile Hripe, odakle se kretalo prema Glavičinama, te je u zadnjoj etapi čišćenja području Jersana prema Crnikovcu. Sav prikupljeni otpad, komunalno društvo Murtela zbrinulo je na odlagalištu područja Hripe.

U akciji “Volim Murter” sve prisutne je posebno oduševilo sudjelovanje sredovječnog bračnog para Kovačić, koji su gotovo sami sanirali pojas Crnikovca prema kapelici.

“Vikendaši smo negdje od 1964. godine, a i moja supruga je porijeklom iz Murtera. Jako volimo ovo mjesto i njegove šetnice. Kod jedne takve rekreativne šetnje, primijetili smo u obalnom pojasu dosta otpada kojeg su nanijeli valovi, no nažalost, nismo u tom trenutku imali u džepovima vrećice za otpatke. Sutradan smo na Facebook stranicama pročitali vijest o vašoj volonterskoj akciji čišćenja i evo- tu smo, uživamo u iznimno toplom danu, djelatnici Murtele su nam donijeli vrećice i rukavice, okrjepu. Rado ćemo se odazvati ovakvoj akciji i sljedeći put!”– obećao je šarmantan par Kovačić, koji mogu biti uzor i poticaj mnogima svojim primjerom.


Bilo je tu i zabavnih trenutaka, anegdota. Pronašlo se toliko odbačene posteljine i tepiha, da se “moglo opremiti” manje apartmansko naselje, a načelnika Tonija Turčinova snašlo je čišćenje privatnog maslinika, gdje se pod raskošnim krošnjama  maslina ugnjezdila kolekcija raznovrsnog plastičnog otpada.

https://www.facebook.com/100884568056338/videos/2727553390644358/

 

Oznake , , , ,