VESELO I SVEČANO PROSLAVLJEN DAN ŠKOLE: ‘OVO JE NAŠE BOGATSTVO I ONO ČIME SE PONOSIMO’

Murter - Kornati Razno

Na samom kraju još jedne školske godine, učenici i učenice Osnovne škole Murterski škoji, danas su tradicionalno pjesmom, plesom, recitacijama i igrokazima, u Kino Sali Žut, obilježili Dan škole. Uz podršku i vodstvo svojih nastavnika, učitelja i ravanteljice priredili su veselu i maštovitu priredbu koju je vodila učenica Nina Periš, a uživao je svatko tko je našao mjesto u prepunom gledalištu.

 

 

U svom uvodnom govoru ravnateljica Ivana Finka je, citirajući Goetheovu poznatu izreku ‘Polje života rodit će ovisno o našem trudu, ili trnjem ili cvijećem’ zaključila kako je naše polje ove godine ponovno, na radost svih, zasjalo cvijećem zahvaljujući velikom trudu svih nas zajedno.

Kako nijedan čovijek nije otok tako ni naša škola ne može ništa sama. Suradnja i uključenost svih, i roditelja, općinske i županijske uprave, od velikog su nam značaja za rad škole. Želim zahvaliti svima vama bez kojih naš rad ne bi bio dobar i kvalitetan. Djeca su divni suradnici, a mi im moramo pomoći da izrastu u ljude koji će svojim radom biti najbolji promotori naših misli jer vrijednosti koje čovjek nosi ne može nadomjestiti nikakvo materijalno bogatstvo i zato se trudimo popratiti i istaknuti svaki uspjeh naših učenika u školskim ali i u izvanškolskim uspjesima. – rekla je te dodala kako su navažnija karika u ovom lancu naši učitelji te im se ovim putem zahvalila na nihovom ogromnom trudu i radu.

Inače, na školskim natjecanjima sudjelovalo je 89 učenika, na županijskim njih 14, novinarski rad Dore Kulušić i igrokaz ‘Smiješna smiksana priča’ predloženi su za državni Lidrano, učenica 8. razreda Franka Skračić osvojila je treće mjesto na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika, u sportskim natjecanjima sudjelovalo je tridesetak učenika te su ostvarili mnoge uspjehe. Učenici su i ove godine sudjelovali u mnogim međunarodnim projektima, a možemo se pohvaliti i školskim zborom.

Prvašice su svoju prvu školsku godinu doživjeli, neki bi rekli, i preveselo i prezabavno, a to smo mogli i naslutiti iz njihove interpretacije poznate dječje pjesme ‘Nije lako bubamarcu’ koju su izvele u pratnji školskog zbora.

 

Učenici trećeg razreda zakotrljali su svoju maštu te su kroz izvedbu sa čašama interpretirale pjesmu ‘We will rock you’.

Učenik 5. razreda Fabian Pilipac ove je godine sa svojim monologom ‘Naša Lađa’ Ive Šikića Balare nastupio na županijskom LiDraNu, a njegovu izvedbu mogli smo čuti i danas.

Čalnovi Etno grupe, učenici drugog razreda oduševili su svojim izvedbama dječjih murterskih plesova u narodnjim nošnjama – Cigančicom i Biračkim kolom. Nakon njihove izvedbe solistica na flauti Kjara Lošić je, uz pratnju zbora, razniježila i raspjevala publiku pjesmom ‘Piši mi’.

Recital ‘Murterski škoji’ inspiriran nazivom naše škole, a prvenstveno našeg geografskog bogatstva pripremile su učenice petih razreda,  a kako prekrasan svijet izgleda i koliko je ljekovito biti nježan prema sebi i drugima pokazale su nam učenice trećeg razreda plesnom interpretacijom pjesme ‘What a wonderful world’.

 

Učenici škole u Betini -Lara Šandrić, Helena Pavlović i Jakov Kapov i njihovi školski prijatelji recitirali su pjesmu ‘Tri smijeha i mali smješko’, a nakon njih je petašica Marta Duić odsvirala na klaviru skladbu Dore Pejačević.

Učenici drugog i četvrtog razreda iz Betine – Paula Pavić, Andrija Skračić i Agata Preložnik otpjevali su pjesmu ‘Dom’.

Inspirirani Argoautinim projektom ‘Riječnik murterskog jezika’ učenici četvrtog razreda iz Murtera pripremili su zabavnu i interaktivnu igru s publikom koju su nazvali ‘Murterske stare riči’. Školski zbor je potom otpjevao još dvije pjesme, a okupljeni su imali priliku pogledati i igrokaz s LiDraNa ‘Smiješna smiksana priča’.

 

Hvala još jednom svima, učenicima na trudu, učenicima na entuzijazmu, roditeljima na angažmanu, lokalnoj zajednici na podršci. Pripremajući ovaj program odlučili smo pokazati naše bogatstvo i sve ono čime se ponosimo – rekla je ravanteljica i za kraj podijelila prigodnu misao Marije Terezije ‘Nitko sam ne može činiti velike stvari, a svatko može činiti male stvari s velikom ljubavlju. Tek zajedno možemo činiti velike stvari. I činimo velike stvari!’