VESELO I RADNO NA COLENTUMU- STONE & SAIL EXTRAVAGANZA 2020.

Aktivnosti 365 Kultura Kultura i povijest Magazin Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Do kraja lipnja, udruga Argonauta prikupljala je prijave za volontere koji bi u sklopu kratkoročnog volontiranja projekta “Stone & Sail Extravaganza 2020”  pod krovom Europskih snaga solidarnosti, djelovali na aktivnostima vezanih uz arheološko nalazište Colentum te udrugu Latinsko idro, odnosno pripremu regate i to od 14. rujna do 13. listopada 2020. godine.

Nakon što su  upoznati s lokacijom, te dragocjenom i bogatom poviješću skrivenom među ruševinama, volonteri iz Poljske, Francuske, Portugala, Hrvatske i Turske,  prionuli su na posao, a rezultati njihova rada su fantastični, o čemu smo posvjedočili u današnjem obilasku lokaliteta, na kojem smo, osim samih volontera, zatekli i  njihovog mentora klesara Ivu Šikića Bažokića, Carlu Radnić iz udruge Argonauta, te načelnika Tonija Turčinova.

U prvim danima, volonteri su krenuli s lakšim poslovima, atraktivna ljuljačka i klupe na Colentumu dobili su nove slojeve zaštitnog lazurnog premaza, počišćene su staze od korova, smeća, a podivljalo grmlje je oblikovano u  pitomije oblike.

Nešto fizički zahtjevniji rad odvijao se  preko puta vidikovca, gdje je obnovljen suhozid i napravljene stepenice, a dominantan stoljetni bor uljepšan je „kućicom na drvetu“- malim vidikovcem s kojeg se pruža izvrstan pogled na more podno Colentuma. Naravno, kao i uvijek, bez mentora- majstora od tradicije i suhozida, klesara Ive Šikića Bažokića, takav posao u kamenu bio bi neizvediv. Marljivo je s mladim volonterima, educirajući ih, prilagođavao kamen po kamen, kako bi iz hrpe kamenja i zemlje nastale prekrasne kamene stepenice, koje će tijekom zime dobiti bočni plato u funkciji  niske od  kamenih stepenica- za sjedenje i promatranje zalaska sunca.

Kakvi su njegovi dojmovi u radu s novom skupinom mladih ljudi, jer kroz funkciju mentora, upoznao je već mnoge volontere, povjerio nam je i sam Ivo Šikić Bažokić, dok se u kratkoj pauzi družio s volonterima uz kutiju keksa:

„Moram pohvaliti mladost, ova grupa je izvrsna, jako su marljivi , neumorni i veseli. Vidite ovaj veliki suhozid, ispred njega je trebalo očistiti draču, korov, poravnati sve. Mislio sam da će to biti teško i sporo bez malog bagera, ali su me iznenadili kako su vrijednim rukama prionuli na posao- kopali su, sjekli, prenosili kante i kante zemlje i kamenog materijala i uklonili  ostatke stare izvidnice s bora- istinski sam zadivljen  njihovim neumornim radom“– vidno oduševljen bio je mentor Bažokić.

U sklopu projekta Arheološko blago Colentum 8, udruga Argonauta je u suradnji s lokalnim majstorom brodograditeljem Milanom Jadrešićem, po začetnoj ideji predsjednika udruge Luke Ježine i skici akademske kiparice Carle Radnić, izradila novu atrakciju na samom arheološkom nalazištu Colentum.

Samozatajnu  autoricu Carlu Radnić, koja je skicirala izvidnicu također smo zatekli među volonterima, te nam je s lica mjesta, točnije s bora, povjerila zanimljivu tajnu o samoj izvidnici:

„Kad smo uklonili ostatke stare “izvidnice” koja je od prije nekih pedesetak i više godina bila postavljena na boru, odmah se rodila ideja da se na njenom mjestu postavi gotovo ista takva, u nešto modernijem i naravno sigurnijem obliku. Prema mojoj skici, izrađena je drvena konstrukcija od smreke, sastavljena od stepenica, dvije platforme, ograde i brodskog konopa. Prema saznanjima koje smo dobili od starijih mještana, prvotna izvidnica služila je „voajerima“ kako bi nesmetano mogli promatrati osamljene nudiste na nekadašnjoj nepristupačnoj plaži. Naravno danas toga nema, a nova izvidnica je u funkciji uživanja u pogledu iz ptičje perspektive na prvu hrvatsku arheološku plažu i predivan arhipelag koji ju okružuje. Prije neki dan smo imali posjet djece iz vrtića, koji su uživali u ovom malom pitomom penjačkom izazovu do terasa “kućice na stablu”- kako su to oni opisali. Još nam je u planu počistiti u neposrednom prilazu suhe grane, podivljalo grmlje i korov, kako bi dolazak novim kamenim stepenicama do onih drvenih na boru bio ugodniji”– povjerila nam je akademska kiparica Carla Radnić, iz udruge Argonauta.

Načelnika Turčinova, vidno oduševljenog rezultatima rada ovogodišnjeg projekta “Stone & Sail Extravaganza 2020“, pitali smo za dojmove:

„Upravo sam od volontera načuo za priču oko nekadašnje izvidnice i moram priznati da sam ostao u čudu, što se njene tadašnje funkcije tiče. Obišao sam sadašnju  i nemam riječi-  idejno i izvedbom je zbilja reprezentativna, a koliko sam saznao od Carle iz udruge Argonauta , ne znači da će biti i jedina. Rad Argonaute je izniman i od velike je koristi za našu zajednicu, obnova suhozida je zahtjevan posao koji iziskuje mnogo truda, ali i znanja, što vidim ovi mladi ljudi usvoje uz svog mentora, gospodina Šikića vrlo lako. Mi s druge strane, kao sinergija Općine, Zadruge, Murtele, TZO- obvezali smo se volonterski čistiti lokalitet Gradine tijekom cijele godine da ne zaraste, posebno maslinike koji vode do Colentuma, odnosno dijelove parcela koje su promatraču na direktni uvid. Istina, bilo bi nam lakše da se ne vraćamo uvijek na isto mjesto, pa bih zamolio vlasnike parcela da nam ponekad olakšaju tako da i sami pomognu čišćenjem granja i korova unutar svojih maslinika. Često se vrtimo u krug, čistimo par dijelova u Murteru, pa se opet moramo vraćati na isto, jer bitku s prirodom teško je dobiti. I sad su na redu nove akcije čišćenja, koje ćemo opet volonterski odraditi do kraja godine i početkom iduće. Radi se o lokacijama brdo i vojni kompleks Raduč, sv.Roko, okoliš škole, Podvrške-Škojić, pa vjerujem da će nam se kao i tijekom dosadašnjih akcija priključiti volonteri, kojima smo jako zahvalni što iskazuju interes da doprinesu zajednici. Upite o novim akcijama čišćenje obalnog pojasa i ostalih dijelova koji trebaju takve zahvate već imamo, tako da bih poručio svim volonterima koji se raspituju, da ćemo ih pravovremeno obavijestiti putem društvenih mreža- o datumu i rasporedu grupa, kako bi odabrali po slobodnom izboru gdje će se priključiti”– saznali smo od načelnika Tonija Turčinova.