VELIKI KORAK U BRENDIRANJU TURISTIČKE PONUDE: PROJEKTOM HISTORIC PONOVNO ĆE OŽIVJETI ANTIČKI COLENTUM

Aktivnosti 365 Kultura Magazin Murter - Kornati Nekategorizirano Općina Murter - Kornati

Projekt HISTORIC, kojim se stvaraju uvjeti za održivo i uravnoteženo upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom, započeo je 2019. godine. Već je provedeno opsežno arheološko istraživanje 1.100 metara kvadratna plaže Colentum, konzervirani su pronađeni antički zidovi i izrađen je vizualni identitet lokacije. HISTORIC-om će se također urediti pomorska edukativna staza kao i ona na samoj plaži te će biti izrađen multimedijalni vodič s AR/VR tehnologijom ali i osnovan PRODUCT CLUB koji će promovirati lokalne proizvođače, ugostitelje i turističke radnike na području naše Općine. Ovaj veliki projekt kao i sve druge aktivnosti na Colentumu provode se u uskoj suradnji s Muzejom grada Šibenika na čelu s ravnateljem Željkom Krnčevićem.

– Arheološkim istraživanjem kroz 2019. i 2020. godinu pronađene su 22 nove zidane strukture, konzervirano je oko 210 metara antičkih zidova te je izrađen detaljan izvještaj o rezultatima istraživanja kojima se potvrdila teza da je Colentum u antičko doba bio bogata pomorska luka s lučkim postrojenjem, urbanom vilom, skladištima, pristaništima i termama. Vrijednost tih radova procijenjena je na milijun kuna – kazali su iz Općine Murter-Kornati.

Edukativna staza na plaži

Daljnjim uređenjem plaže površina između konzerviranih antičkih zidova bit će pokrivena pločama kako bi se olakšao pristup moru kupačima, a zanimljivo je napomenuti kako će iz zraka te površine izgledati kao da su prekrivene mozaikom. Kroz projekt će se urediti edukativna staza na plaži kako bi posjetitelje bolje upoznali s bogatom prošlošću ove lokacije. Tako će biti instaliran veliki osvjetljeni znak arheološkog parka u obliku stiliziranog rimskog stupa, dva velika totema s 3D modelom arheološkog lokaliteta, jedan na početku i drugi na kraju plaže te devet info panela sa informacijama o Colentumu. Koliko se kroz projekt razmišljalo o praktičnoj strani posjeta plaži govori nam podatak da će se postaviti rasvjeta, klupe, stalci za bicikle, koševi za smeće, tuševi, a kako bi posjetitelji u svako doba dana mogli ‘širiti’ svoje znanje o vrijednosti ovog lokaliteta, na novokonzerviranim antičkim zidovima bit će postavljene kamene oznake s ugrađenim reflektorima.

Info paneli

Osim toga, turistička atrakcija i posebnost ove arheološke plaže bit će podmorska edukativna staza.

– Sa šest plutača bit će označeni najatraktivniji podmorski arheološki nalazi te dva velika metalna kaveza s amforama. Velike plutače će biti povezane manjima koje će usmjeravati plivače prema numeriranim info točkama, a sama podmorska staza interpretirat će se putem info table na kopnu te putem multimedijalnog vodiča – pojasnili su.

Podmorska edukativna staza

Vizualni identitet Colentuma, koji će biti implementiran na sve info materijale, multimedijalni vodič  te panele, izradio je poznati šibenski grafičar Ante Grčić Filipović. Kroz multimedijalni vodič, na hrvatskom i engleskom jeziku,  posjetiteljima će uz pomoć tableta i slušalica biti interpretirana cijela povijest Coletuma.

– Tako ćemo, pomoću tehnologije proširene stvarnosti, oživljenih antičkih likova i 3D modela lokaliteta kroz 16 tema omogućiti atraktivan edukativan program u trajanju od pola sata. Kroz taj vodič oživjet ćemo likove iz ilustrirane pripovjetke Kalafatov izazov, a moći će se pogledati i 3D modeli liburnske nastambe, luke i urbanih vila antičkog Colentuma.

Oživljeni likovi iz pripovjetke Kalafatov izazov

 

3D model liburnske nastambe

 

3D model luke i urbanih vila antičkog Colentuma

Također, kroz projekt HISTORIC osnovat će se takozvani PRODUCT CLUB  – ‘MOZAIK COLENTUMA’ – koji će poslužiti multisektorskom umrežavanju – stvaranju i lakšem upravljanju zajedničkim brendom koji za krajnji cilj ima doprinos promociji Murtera kao turističke destinacije. Naime, postavit će se tabla koja će usmjeravati posjetitelje na otkrivanje i konzumaciju proizvoda i usluga lokalnih obrtnika inspiriranih antičkim Colentumom uz popuste i pogodnosti tijekom istraživanja antičkih jelovnika u lokalnim restoranima, kupnji tematskih  proizvoda malih lokalnih proizvođača ili sudjelovanju u organiziranim turističkih turama lokalnih turističkih agencija i ronilačkih klubova.

Vizualni identitet

Inače, projekt ‘HISTORIC: Heritage for Innovative and Sustainable Tourist Regions in Italy and Croatia’, u trajanju od 1. rujna 2019. do 30.lipnja 2022. gotovo je u cijelosti financiran iz Programa Interreg Italija-Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 2.432.997,75 eura, od čega 2.068.056 eura dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak financira Općina Murter-Kornati. Nositelj projekta je tvrtka Sistemi Teritorriali iz Italije, a partneri u projektu, osim Općine, su Grad Rovinj, Sveučilište u Padovi, Regionalna agencija za pravo na sveučilišno obrazovanje iz Venecije i Općina Medulin.

Više o Colentumu možete pronaći ovdje.