VEČERAS PREMIJERA PREDSTAVE ‘NA RIVI’ ZA KRAJ OBILJEŽAVANJA 100-TE GODIŠNJICE MURTERSKIH DRAMSKIH AMATERA

Kultura Murter - Kornati Scena

 Prvi je put 1975. godine izvedena pučka komedija o životu u Murteru između dva svjetska rata – ‘Na rivi’, a povodom obilježavanja 100 godina dramskog amaterizma, nakon pretpremijere, danas u 21. sat u Kino sali Žut moći ćete uživati u njenom revitaliziranom izdanju za kraj jednomjesečnog, bogatog događajima, slavljenja jubilarne obljetnice.

70-te godine prošlog stoljeća volimo nazivati i ‘zlatnim dobom murterskog dramskog amaterizma’, a upravo je tada jedan od velikana našeg kulturnog stvaralaštva Ive Šikić Balara napisao scenarij za ‘Na rivi’.

– Ive bi doša iz Modrav, ili iz kakve radnje na žurnati, prvo k meni s novom pjesmom ili scenom iz komedije Na rivi. Bilo je pisano na svim mogućim podlogama: od kutija za cigarete, do isparanog komadića vreće za cimenat.. ‘.Evo ti, pa uredi kako znaš. Ti znaš da ja ne mogu pokupiti na vrpu sva slova, a i ne prispijem sve zapisati, koliko mi brzo dohodi na pamet’ protatkao bi on. Danas znam koliko sam bio privilegiran i koliku sam čast imao što sam dio njegova stvaralaštva mogao redigirati… Sva ona raznolikost njegovih interesa, višestrukost iskustva njegova života utjecala je, bez sumnje, na sjajnu lepezu slikovitosti kojoj se divimo u njegovim stihovima ili pak u njegovim dramskim dijalozima… I– napisao je pokojni Ivo Juraga Nadov.

Na scenu je ova komedija o murterskom življenju postavljena 1975. godine, a u režiji Miodraga Šikića nastaje prava goldonijevska komedija, obogaćena elementima lokalnog folklora i to na arhaičnom murterskom govoru punom živopisnih kletvi i metafora.

Uspjeh te predstave bio je poticaj Murterinima da se prijave na Smotru amatera Hrvatske u Čavlima i da tamo osvoje prvo mjesto, a kao pobjednicima pripala im je čast da predstavljaju tadašnju SR Hrvatsku na saveznom amaterskom dramskom nadmetanju u Trebinju. Miodrag Šikić, koji je s dramskim amaterima režirao ukupno osam predstava, dječje predstave i brojne recitale, na smotri u Trebinju proglašen je najboljim redateljem, a Čeda Juraga ‘Zlatnu masku’ kao najbolja glumica u predstavi koju ćete danas moći vidjeti u novom izdanju.

‘Na rivi’ je otada izvedena čak 45 puta, publiku je oduševljavala svakom izvedbom, a upravo zbog toga za ovu su nam obljetnicu dramski amateri podarili, izmijenjenu i produženu verziju te višestruko nagrađivane predstave, ovog puta u režiji Vedranka Šikića Balare.

Važno je reći da ovo nije ona stara predstava koju smo imali prilike gledati, pokojni Ivo Juraga Nadov je nadogradio tekst, najveća novost je što u ovoj novoj verziji imamo i treći čin, a spomenuo bi i jako interesantnu glumačku postavu – rekao nam je redatelj Vedranko koji je ujedno i idejni autor scenografije koje se ne bi posramila ni profesionalna kazališna kuća.

Od stare postave glumaca u ovoj izvedbi ponovno briljiraju Blanša Kovačev kao Šinka, Ljiljana Pleslić kao Nada, Ive Šikić Bažokić – Toni, Mate Juraga – Jure te Boris Papeša kao Rundaš, a po prvi su puta u ‘Na rivi’ ‘zabljesnuli’ mladi i to Luka Lukin kao Stipe, Antica Markov u ulozi Matije, Luka Kovačev kao Mate, Sonja Ježina kao Marica i Jure Mudronja u ulozi Pošćera.

Predstava ‘Na rivi’ u režiji Vedranka Šikića Balare razrađena je do detalja, organska, dinamična i cjelovita, glumci su izvandredni. Pučka komedija koja nam je već svima u srcima i divno je vidjeti kako se s vremenom ne zaboravlja ni ne gasi naša tradicija, već da postoje mladi koji su i više nego dostojni nastaviti ovu krasnu priču – reakcija je jednog Murterina nakon pretpremijere, a vjerujemo da bi i svi drugi potvrdili ove riječi uz nadu za nastavak izvedbi.