VEČERAS ODRŽANA PROMOCIJA “NAŠE SLIKOVNICE”

Kultura Murter - Kornati Općina Murter - Kornati Scena TZO Murter Kornati

Prvu rujansku subotu obilježila je s nestrpljenjem očekivana promocija „Naše slikovnice“, posebnog izdanje slikovnice iz serijala „Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske“, koja se održala u Murteru, na trgu Ribarske ulice.

Slikovnica je pisana i ilustrirana za vrijeme karantene uslijed zaraze virusom COVID 19, koja je na području Općine Murter – Kornati i u mjestu Betina trajala od 25. ožujka do 18. travnja 2020. godine., a sadržajem je usmjerena na priču o galebu Marku u potrazi za malim prijateljima po Murteru i Kornatima.

Tekstove je napisala autorica i organizatorica projekta „Naše slikovnice“ ,Martina Markov, a dvadeset i tri ilustracije zastupljene u slikovnici radovi su četrnaestero djece od 4 do 10 godina, čija imena svakako valja istaknuti uz posebnu zahvalu na trudu, radu i prije svega dječjem optimizmu kojeg su spontano prenijeli na sve odrasle: Agata Donđivić, Eva Šikić, Korina Čokolić, Lana Turčinov, Maja Turčinov, Mana Jelić, Marin Begić, Mia Lukin, Nela Lukin, Neo Turčinov, Rafaela Šikić, Thomas Conway, Tia Juraga i Veronika Donđivić.

U projekt se uključila i dvanaestogodišnja Nika Strok Underwood koja je tekst slikovnice prevela na engleski i francuski jezik te će slikovnica, u online verziji, biti dostupna i na tim jezicima, a svoj doprinos dala je i tijekom promocije kratkom glazbenom numerom na gitari.

U uvodnom dijelu, nastupila je Nina Lucija Perina ,violončelistica koja je s najboljim rezultatima upisala akademiju u Zagrebu po posebnim uvjetima za nadarene, izvođenjem instrumentalne varijante murterske himne „Murteru moj“ autora Vedranka Šikića Balare.

Tijekom promocije, publici , posebno onoj najmlađoj, dosta emotivnim govorom obratili su se načelnik Toni Turčinov i direktorica TZO Murter Kornati, Mateja Bašić, koji su kao partneri projekta omogućili tiskanje slikovnice, te promociju. Važnost nastanka ovakve slikovnice istaknula je i Silvija Ćurić, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, koja je svoj doprinos projektu slikovnice dala lekturom. Cijelom promocijom, kao voditeljica „rukovodila“ je Jelena Ćurić. Nakon službenog dijela podjele slikovnica, čitanja ulomaka i razgovora o slikovnici,  male ilustratore dočekala je zakuska- na desetke pizza raznih ukusa i razni sokovi.

 

Slikovnice u čijoj su izradi sudjelovali su: Općina Murter-Kornati, Turistička zajednica općine Murter-Kornati, tvrtka Motonautika-Luke d.o.o. – Eco Edu Media, dostupne su za prodaju, a sva prikupljena sredstva namijenjena su u korist novog dječjeg vrtića u Murteru.