UDRUGA “MURTERSKI KOMPAS” – LICA OZONA NA PODVRŠKAMA

Aktivnosti 365 Magazin Murter - Kornati Turizam TZO Murter Kornati

Murter je među rijetkim sredinama koje obiluju aktivnim udrugama, koje svojim radom imaju izravan utjecaj na razvoj kvalitete života mjesta, uz nesebičnu pomoć lokalne uprave. Na horizontu, među udrugama koje se bave ekologijom, kulturom, tradicijom, umjetnošću, sportom i nizom drugih aktivnosti, prije nepunih mjesec dana, iznjedrila je još jedna udruga, znakovitog naziva “Murterski kompas”.

I dok je s jedne strane u protokolu osnivačka papirologija, “Kompasovci” su se već nestrpljivo bacilli na posao, kao suradnici u eko projektu “Inovacijama za održivost svjetskih mora”- “Lica ozona” , voditeljice projekta dr.sc. Ljiljane Zmijanović, eminentne šibenske znanstvenice i dugogodišnje ekološke aktivistice.

 

Projekt se odvijao u subotu, na plaži Podvrške u dvije etape, a trajao je skoro pet sati. U prvom dijelu, u sklopu radionice za djecu i odrasle, na kojoj je sudjelovalo desetak djece, izrađivalo se pješčane reljefe i skulpture pod nazivom ‘Lica ozona’, pod vodstvom dr.sc.Ljiljane Zmijanović uz asistenciju Ćire Ugrina i Renata Kožulića, predsjednika udruge “Murterski kompas”.

‘Lica ozona’ , kao umjetnička instalacija, koja nestaje pred dolaskom morskog vala, određena je kao simbol prolaznosti i odgovornost čovjeka za zdrav planet. Najatraktivnije fotografije izrađenih ‘Lica ozona’ , koje je zabilježio službeni fotograf udruge, Igor Turčinov, naći će se u zajedničkoj bazi i bit će izloženi povodom Međunarodnog dana zaštite ozona u rujnu.

U drugom dijelu vršila se podvodna provjera stanja uz dokumentiranje populacije jadranske periske na Podvrškama, u organizaciji Ronilačkog kluba veterana 4.Gardijske brigade, koji su u svojim ekspedicijama do sada zaranjali u podmorje Biševa, Lastova, Zlarina, Prvića, plaže Žnjan itd, kako bi ustvrdili imali li živućih jedinki. Na Podvršakama u brojnim zaronima i pretrazi dna, nisu pronašli niti jednu živuću perisku, kao ni ostatke “umrlih”, što je poražavajuća vijest i mogao bi se obistiniti najcrnji scenarij, onaj da će spomenik Periska(Lostura) na obali plaže Luke biti jedina pripadnica ove izumiruće vrste školjkaša.

Nakon obala Španjolske, gdje je prvi put uočen 2016. godine, pomor periski (Pinna nobilis) je zabilježen i u akvatoriju hrvatskog Jadrana. Od tada ovaj se parazit unutar tri godine proširio cijelim Mediteranom i potvrđen je u oboljelim periskama u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Grčkoj, Albaniji i Hrvatskoj.

Uzročnik masovnog pomora periske, većeg čak od 99 posto populacije, pretpostavlja se da jest parazit Haplosporidium pinnae i bakterija Mycobacterium sp. No ne zna se primarni uzrok njihova ugibanja – bakterija i parazit pronađeni u uginulim mediteranskim periskama, u našima se pojavljuju tek ponegdje, a uz sve to globalne klimatske promjene, zbog kojih raste temperatura mora ne ide u prilog spašavanju periski. Zaštićene školjke neprestano ugibaju, a znanstvenici očajno traže uzroke i načine spašavanja jedva preživjelih jedinki.

 

Renato Kožulić, predsjednik udruge “Murterski kompas”

Više o samoj udruzi i njenim ciljevima, otkrio nam je predsjednik udruge “Murterski kompas”, Renato Kožulić:

“Udruga je nastala spontano, ponukana ljubavlju prema svom mjestu, uz veliku dozu volje i elana da kroz svoje ciljeve pridonese ovoj zajednici. I sam naziv, gdje smo se dvoumili oko “busole” ili “ kompasa”, vezan je za našu tradiciju, morske trase naših Kurnatara, gdje im je ta sprava bila jedina vodilja da se drže “pravog smjera”. Iskoristili smo zapravo simboliku tog uređaja, kao nit vodilju u našim budućim projektima. Prvotni cilj nam je da djelujemo na jačanju ekologije, da promičemo sport, kulturu, umjetnost, te da smo aktivni sudionici u živom razvoju i demografiji. Naši članovi su uglavnom mlađi ljudi, do nekih tridesetak godina starosti, pa ćemo sukladno s tim unijeti i dašak “mladosti i dinamike” kroz svoje projekte. Za početak, iznimna nam je čast da smo sudionici ekološkog projekta «Lica ozona» kojeg vodi znanstvenica Liljana Zmijanović, te organizira Ronilački klub veterana 4.Gardijske brigade. Zahvaljujući svim sudionicima, te našem fotografu Igoru Turčinovu, kadrovi nastali izradom reljefa u pijesku, pod nazivom ‘Lica ozona’, sudjelovat će u obilježavanju ”Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača ”, koji se obilježava 16. rujna u sklopu međunarodne kampanje ‘Ozone Heroes’.

 

Mladi entuzijasti i aktivisti udruge “Kompas Murter”, na čelu s predsjednikom Renatom Kožulićem i potpredsjednikom Markom Turčinovom, za skorašnje događaje najavljuju prve samostalne projekte. Neki od njih, poput “Festivala svjetla”, zvuče jako atraktivno, posebno kada će kulisa biti uske murterske ulice pune tradicije. U programu su i organizacije turnira u basketu i malom nogometu, tzv. «tri na tri», biciklističko natjecanje «po škrapama», koncerti i mnogi eko projekti. Po svemu sudeći, Murter će biti bogatiji za još jedno zapaženo djelovanje udruge te rad mladih ljudi, koji će svoje stečeno znanje implementirati u promociju i kvalitetu življenja svog mjesta.