U TIJEKU: POSTAVLJANJE EKOLOŠKE RASVJETE U MURTERU

Korisne Informacije Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Neadekvatna javna rasvjeta odgovorna je za oko 3% ukupne potrošnje energije u Hrvatskoj, te je sve veći problem globalnom svjetlosnom onečišćenju. Na području Općine Murter Kornati u tijeku je intezivan rad na izmjeni javnih rasvjetnih tijela.

Projektom “JAVNA RASVJETA U OPĆINI MURTER-KORNATI”, koji je za Općinu Murter Kornati izradila tvrtka MAGNETRON d.o.o. iz Splita, a postavljanje vrši Elektro Lukin, obuhvaćena je zamjena svjetiljki, kako bi osigurale značajne uštede i umanjila štetnost svjetlosnog zagađenja. Poznato je da je javna rasvjeta najčešće u vlasništvu lokalnih jedinica te se njeno održavanje i unaprjeđivanje financira se iz lokalnog proračuna.

Konkretno, radi se o zamjeni oko 500 rasvjetnih tijela, od kojih je do sada izmijenjeno preko 200 komada, a ostatak će biti izmijenjen u narednih mjesec dana. Lokacije obuhvaćene projektom su: Staro selo, Put škole, Lokvice, Put Slanice.

Postojeća rasvjeta, tj visokotlačne natrijeve sijalice, čije je uklanjanje predviđeno je Uredbom EC 245/2009., zamjenjuju se energetski učinkovitim LED svjetiljkama.
LED svjetiljke ne zahtijevaju dodatne troškove za zbrinjavanje opasnog otpada, sukladne su sa zakonima i zahtjevima za sprječavanje svjetlosnog onečišćenja, kompatibilne su s Direktivom EU-Eco Design i ostvaruju maksimalnu energetsku učinkovitost te smanjuju potrošnju energije i troškova, stakleničkih plinova i do 90% smanjenja troškova održavanja.

Godišnja novčana ušteda na troškovima električne energije uz primjenu rekonstrukcije, u odnosu na postojeće stanje s uključenim troškovima održavanja iznosi 210.431,76 kuna. Godišnja novčana ušteda na troškovima električne energije uz primjenu rekonstrukcije jest 282.598,56 kn, a period povrata u odnosu na postojeće stanje JPP (god) jest 7 godina. Odnos ukupne investicije i očekivanoga godišnjeg smanjenja emisije CO2 u odnosu na postojeće stanje (kn/tCO2) jest 53.848,49.

Nova ekološka rasvjeta zadovoljavat će sve potrebne uvjete, od energetske učinkovitosti, ciljanog postavljanja. Zasjenjena je i usmjerena, odgovarajuće “boje” svjetlosti te umjerenog intenziteta, čime će područje ove općine ispuniti svoj dati svoj veliki doprinos u očuvanju prirode, energije, ali i zdravlja ljudi.

Naime, prema službenim podacima na stranicama HZJZ , problem svjetlosnog onečišćenja, osim što utječe na biljni i životinjski svijet, djeluje i na čovjeka. Narušava biološke ritmove unutar kojih se zbivaju brojne normalne funkcije ljudskog tijela, uključujući razdoblja spavanja i aktivnosti, ponašanje i većinu fizioloških i endokrinih procesa. Nedavna epidemiološka istraživanja upućuju na to da izloženost svjetlu tijekom noći dovodi do promjene cirkadijanog ritma potiskivanjem sinteze melatonina, hormona kojeg proizvodi epifiza, čime je povećan rizik od karcinoma.