U SUBOTU PREMIJERA NOVE I DRUGAČIJE ‘DJEVOJČICE SA ŠIBICAMA’: ‘KROZ OVU PRIČU ŽELIMO PRIKAZATI SVE TE NAŠE SITNE BOLJKE’

Kultura Murter - Kornati

Bajka ‘Djevojčica sa šibicama’ jedna je od najtužnijih priča Hansa Christiana Andersena, originalno smještena u 19. stoljeće, a pod autorskom i redateljskom palicom Ane Vodopije ona je modernizirana i prilagođena vremenima u kojima danas živimo. Danas, više nego ikad, ova nas predstava dovodi u propitkivanje i razmišljanje o stvarima koje su u životu usitinu bitne, a kroz nove elemente u ovoj priči možemo se poistovjetiti sa radnjom ali i prepoznati sebe u likovima koji nas vode kroz priču.

Morala sam nadograditi originalnu priču da dobijem kontrast – na temeljima stare poznate bajke ubacila sam neke nove momente.  Tako je ovdje prisutan tata djevojčice koji se u bajci tek spominje, a imamo i obitelj koja ne oskudijeva ni u čemu kako bi stvorili upravo tu suprotnost.  Djevojčica sa šibicama nema ništa, a oni imaju sve i kroz ovu priču osvješćujemo razliku između onih koji imaju sve ali nisu zadovoljni i to ne cijene dovoljno i onih koji nemaju ništa – kazala nam je Ana Vodopija.

Predstavu predvodi djevojčica, iz svima nam poznate bajke, koja svakim paljenjem šibice pokreće novu scenu u kojoj ulazimo u život moderne obitelji, majke, sina i kćerke te oca koji radi u Irskoj. Obitelj naizgled ima sve, no nikad nisu zadovoljni – ni serviranom hranom ni božićnim ukrasima. Otac djevojčice sa šibicama u ovoj je verziji naizgled lišen emocija, samo gleda gdje da šta popije, no prema kraju, kako i djeca iz normalne obitelji tako i otac ‘omekšavaju’ te dolaze do svojevrsne katarze uz rađanje ‘zdravih’ osjećaja, razumijevanja i shvaćanja onog što je u životu stvarno bitno, a što su tek hirovi ili svakodnevne besmislene frustracije.

Kroz ovu priču, punu fantastičnih elemenata, želimo pokazati sve te naše sitne boljke. Ono sve što nas smeta, a da nismo ni svjesni da bi ustvari trebali biti zahvalni na onome što imamo i da nas te ‘sitnice’ ne bi trebale odvraćati od istinske sreće jer imamo, kao najjasniji primjer, i djevojčicu koja ništa od toga nema, a koja simbolizira sve one koji žive u velikoj neimaštini i teškim uvjetima.

Tekst za predstavu napisala je Ana Vodopija, scenografiju je, po njenoj zamisli, nacrtao i osmislio Vedranko Šikić Balara, a izradio vještim rukama Mile Ninić. Ana je i sašila kostime za glumce te crtala slike, koje se pojavljuju svakim paljenjem nove šibice.

Mlada glumačka postava je, kako smo se uvjerili na probama, fenomenalna i talentirana, a prema predanosti i lakoći interpretacije lako bi ih mogli zamisliti i u nekim većim produkcijama. Djevojčicu sa šibicama utjelovljuje izvrsna Mia Lukin, Fabian Pilipac glumi dječaka (brata), a Dora Kulušić i Veronika Đonđivić sestre. Osim ovih genijalnih mladih glumačkih nada, u predstavi glume i izvrsni ‘veterani’ murterskih dramskih amatera – Sandra Bašić kao majka obitelji, Ane Đonđivić u ulozi bake djevojčice i Slavko Juraga Špiro koji se izvrsno snašao utjelovljujući njezinog oca.

Premijera predstave ‘Djevojčica sa šibicama’ održat će se u subotu, 21. svibnja u 20 sati u Kino Sali Žut. Ulaznice možete nabaviti u Turističkoj zajednici ili pola sata prije predstave na blagajni kino sale.