U SUBOTU NA HRAMINI SAJAM LOKALNIH PROIZVODA, KREATIVNA EKO RADIONICA I ČIŠĆENJE PODMORJA

Murter - Kornati Nekategorizirano Općina Murter - Kornati TZO Murter Kornati

Ove subote na Hramini posjetite sajam lokalnih proizvoda i radionicu očuvanja okoliša. Također, Udruga Argonauta reciklirat će vaše stare majice, a organizatori pozivaju da donirate biljke i stvari koje vam više ne trebaju za vrt koji vrijedne ruke Argonautinih volontera grade u dvorištu zgrade ambulante.

Cjelojutarnje druženje povodom Dana biološke raznolikosti, 22. svibnja, organiziramo u svrhu popularizacije održivih praksi, promocije lokalnih proizvoda i zaštite prirode – poručili su iz Turističke zajednice Općine Murter-Kornati koji su događanje osmislili u suradnji s Udrugom Argonauta, i malim proizvođačima i OPG-ovima s područja Murtera – OPG Šikić, OPG Toni Turčinov, OPG Žut, Kućna radinost tete Nede, Eco Edu Media i Udrugom ‘Kornatski pčelari’.

Udruga ‘Argonauta’ provodit će projekt ‘Eko vreća za okoliš treća sreća’, gdje ćete moći donijeti staru majicu koju vam je žao baciti i uz malo kreativnosti dobit ćete novu torbu za kupovinu.

Ovim vas putem i pozivamo da donirate biljke i tako sudjelujete u stvaranju bioraznolikog recikliranog vrta, projekta naše volonterke Eleonore, u dvorištu zgrade ambulante i naših ureda– kazali su iz udruge Argonauta.

Uz Argonautinu radionicu i sajam lokalnih proizvoda, bit će predstavljen novi EKO vodič, tiskan na recikliranom papiru, koji sadrži jednostavne smjernice u svrhu očuvanja okoliša u svakodnevnom životu, a kao motivaciju za prihvaćanje novih održivih praksi TZO Murter – Kornati djelit će i sjemenke Lufa spužve.

Lufa spada u porodicu tikvi, ona se kao takva i sadi, s time da se ne preporuča da Lufa tikva raste na tlu, već da se izdigne sa tla kako bi joj se plod bolje razvio.  Potrebno je ostavite zelenu tikvicu na grani sve dok ne postane lagana i koža počne žutjeti, berba počinje kad se zreli plodovi potpuno posuše. Kako bi zaista Lufa tikvica postala spužvica, potrebno ju je oprati te sapunom ukloniti ostatak njenog soka, prije skladištenja Lufa se treba ostaviti na suncu da se potpuno osuši kako bi se spriječilo stvaranje plijesni.  Spužvu možete koristiti za piling stare kože pod tušem, u kuhinji pri pranju suđa ili za čišćenje stana. Nakon korištenja ostavite je da se potpuno osuši kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija. Istu spužvu možete koristiti 3-4 tjedna. Nekorištene spužve mogu se čuvati i do nekoliko godina ako su na suhom i bez prašine – pojasnili su iz Turističke zajednice.

Također, tijekom održavanja sajma i radionica, ronioci iz kluba ‘Murter-Kornati’ i UPA Rostrum iz Splita uz pomoć murterskih komunalaca, udruge ‘Latinsko idro’, DVD-a Vodice i powerlifting kluba ‘Šibenik’ čistit će podmorje uvale Hramina.