U NEDJELJU OTVORENJE IZLOŽBE ‘KURNASKE NIJANSE’ DANICE SKRAČIĆ: ‘ZA SVE STO MI DONOSU KURNATI, ŽELIM IM CIJELI ŽIVOT ZAHVALITI!

Kultura Murter - Kornati Scena

Otvorenje izložbe akvarela ‘Kurnaske nijanse’ umjetnice Danice Skračić, koji odišu dušom tog prostora i dušom autorice koja tehnikom, motivima i vještinom ruke postiže upravo prostranstvo ljepote i slobode mora i kopna ujedno dočaravajući otajstvo skrovitosti i jedinstvenosti ovog kraja, održat će se u nedjelju, 18. rujna u 10 sati u prostoru bivšeg Djela u zgradi Općine.

Danica Skračić rođena je 1994. godine u Parizu, diplomirala je na Sorbonni,  prije dvije godine doselila se u Zagreb i zaposlila kao konzularni službenik u Francuskoj ambasadi, a danas je profesorica francuskog jezika u raznim školama u Francuskom institutu i u Francuskoj Alijansi. Po djedu Kurnataru Borisu Skračiću, Murterka, provela je sva svoja ljeta na Kornatima kojima posvećuje ove akvarele, a izložila ih je i 2019. godine u Parizu. Mnoga njena djela krase i pariške domove, a senzibilitet prema slikanju gradila je uz svoju baku, također umjetnicu u krugovima likovnih stvaraoca u ‘najsvjetlijem’ gradu umjetnosti.

Nisam živjela u doba ‘Kurnata’ kakvi su bili tada, i koji zvuče toliko nepristupačno, ali me svako ljetovanje tamo naučilo na život s prirodom, dok su me duge godine u Parizu čekale na jesen. A to je najvrijednije od svega. Bez upoznavanja Kurnata kakvi zaista jesu, a to je ne samo življenje uz prirodu – to jest ribolov, branje maslina, kuhanje, uređenje vrta, sve moguća snalaženja i nemogućnosti… većinom uz baku, jer mog djeda vise nema – nego i pronalaženje potrebnog mira i tišine, pa čak i njihovo prihvaćanje u toj čistoj i praznoj prirodi, koje je nemoguće dotaknuti u velikome gradu poput Pariza. Za sve sto mi donosu Kurnati, želim im cijeli život zahvaliti! – rekla je Danica.

Kornatski arhipelag, beskrajni izvor inspiracije,karakterizira ‘krš’, vapnenac izrazito oštrih neobičnih oblika, praznina, ali i vrlo malo ljudskih tragova ono je što čini tajanstveni sjaj ovih otoka. Suhu vegetaciju čine kadulja, vječno cvijeće i drugo mediteransko bilje. Masline zasjenjuju krajolik i nekako su njegovi osamljeni stanovnica, a dok je Danica sve to skupljala iz ‘prašine svoje spavaće sobe’, ova serija malih akvarela postala je studija vremenskih nijansi, kretanja i sjenčanja mora koja nadahnjuju prirodnu ljepotu ovog mjesta – mjesta u koje možete samo uroniti.

 Daničine ‘Kurnaske nijanse’ povezane su sa svime što karakterizira Kurnate kakvi jesu i kakve ih doživljavaju Kurnatari – njihova ogoljenost kršem koji se stvara u čudnim oblicima radi kiše i vjetra, suha vegetacija i masline koje vladaju pejzažem. Također, postojeći ljudski trag na Kurnatima, koji je ona kroz svoje akvarele  obilježila u inat zaboravu  jer predstavljaju silan trud ‘homo universalis-a‘, kao sto ga opisuje Vladimir Skračić u svojoj knjizi ‘Kornati kad su bili Kurnati’.  Samo jedan pogled na suhozide govori o tome, ali i ribolov, i dugotrajna plovidba brodom, prognoziranje vremena, bezbrojni poslovi i posvećen rad…

Izložbu možete posjetiti do 30. rujna i doživjeti barem djelić Kurnatske neukrotivosti i neuhvatljivosti kroz ove prozračne, mistične i ljupke akvarele.