SVETOM MISOM I POLAGANJEM VIJENACA U MURTERU OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA ‘OLUJE’

Murter - Kornati Općina Murter - Kornati Razno TZO Murter Kornati

Svetom misom u crkvi na Gradini, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem križu na groblju i spomen ploči Franji Tuđmanu,u Murteru je obilježen dan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnica VRO ‘Oluja.’

Obilježavanje, za Hrvatsku jednog od najvažnijih dana u povijesti, započelo je svetom misom u Crkvi Gospe od Gradine koju je predvodio predvodio murterski župnik Ivan Katić. Uz kratku molitvu za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, vijence i svijeće položili su predstavnici UDVDR Murtera i Betine na čelu s Mirom Bašićem, predsjednikom murterske Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata, predstavnici Općine Murter-Kornati, načelnik Toni Turčinov, općinski viječnici Sandra Bašić, Dorjana Juraga, Marko Ježina i Ante Turčinov, predstavnici Turističke zajednice, načelnik Općine Tisno Krisijan Jareb i članovi obitelji, prijatelji te mnogobrojni mještani i gosti.

Ovo nije svršetak, naš Bog je živ. U njemu u kojemu sve živi spominjemo se danas s poštovanjem svih poginulih branitelja i molimo za njih – istaknuo je don Ivan Katić predvodeći molitvu kod središnjeg križa na groblju.

Podsjetimo, na današnji je dan 1995.godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja koja je počela u svitanje 4. Kolovoza. Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata, a samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage bile su prisiljene potpisati predaju čime je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.