SVEČANO PREDSTAVLJANJE “LOSTURE” I UREĐENE PLAŽE LUKE

Aktivnosti 365 Magazin Murter - Kornati

Plaža Luke se uređivala po etapama od 2013. godine, a kao šlag na kraju, postavljen je atraktivan spomenik “Lostura” , “virtualni teleporter” – komunikator u obliku dvije stilizirane periske visoke približno četiri metra. Predstavljanju će nazočiti i veleposlanik Norveške, Haakon Blankenborg.

 

Kronologija uređenja plaže Luke

Općina Murter-Kornati s uređenjem plaže započela je 2016. Godine, s poduzećem Novena, prema projektu arhitekta Gorana Potušeka. Plaža je uređivana u 3. faze ukupne vrijednosti približno 2,6 milijuna kuna, o čega je Ministarstvo turizma kroz Fond za razvoj turizma sufinanciralo 671 000 kuna. To je obiteljska plaža koja ima predznak „urbane“ i trenutno je najsadržajnija i najopremljenija murterska plaža. U potpunosti je prilagođena osoba sa smanjenom pokretljivosti te sadrži rampu za ulaz u more i WC za invalide. Plaža je opremljena novouređenim sanitarnim čvorom s previjalištem za bebe, tornjem za spasilačku službu, dječjim igralištem te spravama za vježbanje. U posljednjoj fazi ugrađen je i spomenik prijateljstva s norveškom općinom Heroy- „Lostura“, instalacija koja se sastoji od hardware i software komponente.

Impresivan spomenik- jedinstven na području Dalmacije

Spomenik „Losturi“ ima oblik stilizirane školjke periske/losture, visok je 4 metra i izrađen od COR-TEN čelika koji je zanimljiv po tome što mijenja boju svojih oplata/stijenki ovisno o vremenskim utjecajima. Unutarnja nosiva konstrukcija izrađena je o vruće pocinčanih, čeličnih profila, dok su vanjske plohe izrađene od limova COR-TEN čelika debljine 5mm. COR-TEN plohe će vrlo brzo poprimiti narančasto-smeđu boju, dok će nijanse i tonovi varirati ovisno o vremenskim prilikama. COR-TEN je uz estetske osobine, odabran i zato što je vrlo zahvalan za održavanje osobito na lokaciji uz more, izloženoj velikim udarima bure.
U stijenke spomenika ugrađeno je oko 100 metara trake LED rasvjete koja noću pulsira. Software komponenta Smartphone aplikacija se temelji na tehnologiji proširene stvarnosti. Aplikacija će omogućiti da korisnik prolaskom kroz virtualna AR vrata (u stvarnosti kada prođe između 2 krila spomenika) na zaslonu mobitela ugleda norveški krajolik. Ako se okrene natrag na ekranu će vidjeti portalna vrata za povratak u Murter.

Proteklih dana postavljalo se postolje, aktiviran je softver aplikacije proširene stvarnosti. Uz spomenik je instalirana info tabla s uputama kako koristiti aplikaciju te ekološka priča o pomoru periski na Jadranu i priči o prijateljstvu među Općinama.