SURADNJA, UMREŽAVANJE I PODRŠKA: PROJEKTOM ‘NE ĆU BEN, HOJDI ZAJEDNO’ GOŠĆE IZ ISTRE I MURTERKE PROTIV KARCINOMA DOJKE

Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Sve je više žena, mladih i onih malo starijih, koje se suočavaju s dijagnozom karcinoma dojki. Umrežavanje, suradnja, razmjena iskustava i organizacija aktivnosti kojima promoviramo zdrave životne navike pomažu oboljelima da pobijede strah i da ih osnaže, a upravo je to cilj projekta ‘Ne ću ben, hodi zajno!’  Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea iz Pule u partnerstvu s Općinom Murter-Kornati.

Tako su djelatnice Općine Murter-Kornati ranije ovaj mjesec sudjelovale na aktivnostima projekta i humanitarnoj utrci u Puli, a ovaj su vikend  aktivnosti  ‘preselile’ u Murter te druženjem, predavanjima i radionicama osvjestile naše mještanke koliko je kontinuirani samopregled i odlazak na preventivni pregled dojki važan korak u zaštiti vlastitog zdravlja.

Mi smo žene liječene od karcinoma dojke i uvijek vam postoji ta neka stigma ‘ma to su bolesne žene, samo jauču’ ali evo ovakvim projektima i druženjima pokušavamo dokazati sasvim suprotno. Ovo je jedno prekrasno iskustvo, riječima neopisivo. Prvi put smo krenuli u ovakvu avanturu zahvaljujući našoj voditeljici Europskih projekata, naime projekt smo pisali na način da Općinu Murter-Kornati stavimo kao partnera s obzirom da je ona radila i ovdje – rekla nam je Nataša Vitasović, predsjednica kluba Gea Pula.

U petak i subotu su naše gošće iz Istarske županije, zaposlenice Općine i mještanke imale priliku sudjelovati na okruglom stolu uz predavanje onkologa Filipa Grubišića – Čabe o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i  doktorice Suzi Vatavuk iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo o pojavnosti raka dojke na području naše županije te provedbi Nacionalnog programa protiv raka dojke, a prisustvovali su i predstavnici ZZJZ Istarske županije, doktorica Danči Mihovilčević predsjednica Lige protiv raka Šibensko – kninske županije, predstavnice Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Šibenik i predstavnice Lige protiv raka Pula. Također, održana je i radionica Suzane Forlani ‘Samopregled spašava život’, te predavanje ‘Održavanje zdravlja na prirodan način’ fitoterapeutkinje Vesne Thiele.

Pohvalio bi prije svega sve cure koje su se založile za ovaj zajednički projekt i koje rade ovakve stvari ‘mimo’ općinskih poslova. Moram reći da smo mi uspješna Općina jer u njoj radi čak 95 žena. Ovim putem im se još jednom zahvaljujem na svemu, ali i vama koje ste nam došle u posjetu kako bi jedni drugima pružili potporu kakvu svi trebamo – rekao je ovom prilikom načelnik Toni Turčinov.

Po uzoru na pulsku utrku, održana je i šetnja Murterom ‘Pregledom do osmijeha’ pa su tako naše Murterke provele svoje gošće kroz naše mjesto, a na Colentumu su poslušale i kratko predavanje o povijesti poluotoka Gradine i njegovog značaja za Murterine.

Posebno nam je drago da smo uspjeli upoznati mještane Murtera, zaposlenike Općine, stupili smo u kontakt s vašim onkologom iz šibenske bolnice, sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo i Ligom protiv raka Šibenko-Kninske županije. Važnost ovog povezivanja je u ostvarivanju kontakata i vjerujem da će se naša suradnja nastaviti jer jako je važno imati potporu lokalne zajednice i Županije za povlačenje sredstava iz Europskih fondova. Suradnja je jako važna, razmjena informacija, iskustava, evo baš je jučer jedna oboljela Murterka stupila u kontakt s liječnikom, dogovorila pregled. To je povezivanje kakvo smo mi zamislili – rekla nam je Nataša Vitasović za kraj.

 

Projekt je financiran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda. Naime, Klubu žena liječenih od karcinoma dojke Gea dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 449.970 kuna iz Europskog socijalnog fonda za razdoblje od 2014.-2020. godine za projekt “NE ću ben, hodi zajno”.