SJEĆANJE NA ŽRTVE: NAČELNIK TURČINOV POLOŽIO VIJENAC NA SPOMEN OBILJEŽJU U ŠKABRNJI

Murter - Kornati

Povodom obilježavanja 30. godišnjice stradanja na Spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji, načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov, zajedno s predstavnicima Šibensko-kninske županije, županom Markom Jelićem, predstavnicima Vlade te braniteljskim udrugama i obiteljima stradalih i mještanima, polaganjem vijenca u ime općina, paljenjem svijeća i molitvom, odao je počast svim žrtvama Škabrnje i Vukovara.

– Nakon 30 godina od tragedije stojimo na ovom mjestu gdje smo se došli pokloniti žrtvama zajedno s predstavnicima naše Županije i županom Jelićem. Ovo je jedan jako tužan dan. Ne ponovilo se – kazao je Turčinov te dodao kako će svake godine jedna općina službeno nositi vijenac na Spomen obilježje, a ove je godine ta čast dopala našu.

 

Podsjetimo, u Škabrnji su, 18.studenog 1991.godine ubijena 58 civila i 26 hrvatskih branitelja. Najstarija žrtva četničkog zločina imala je 93 godine.Na slabo naoružane hrvatske branitelje tog je jutra prije 30 godina s Ratkom Mladićem i njegovim kninskim korpusom krenula vojska od preko 3000 vojnika, desetci tenkova, zrakoplovi i nakon što je hrvatskim vojnicima ponestalo municije zločinci su porušili selo, poubijali civile, a stotinjak civila mahom žene i djece su zarobili i odveli u Benkovac.

Također, na današnji dan je završila tromjesečna opsada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije uz pomoć srpskih paravojnih snaga. U obrani Vukovara poginulo je između 2. 900 i 3.600 ljudi čijoj se žrtvi svake godine poklanjamo prisjećajući se najveće ratne tragedije u Domovinskom ratu.