S UREĐENJEM KREĆE PROSTOR DRUŠTVENOG CENTRA JEDRO U ZGRADI OPĆINE

Aktivnosti 365 Korisne Informacije Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Projektom JEDRO vrijednom približno 2 milijuna kuna na drugom katu općinske zgrade u centru Murtera na površini od 130m2 uredit će se Društveni centar JEDRO. Radovi vrijedni približno 400.000,00 kuna će početi u prosincu 2020. godine a bit će završeni do kraja veljače 2021. Otvorenje Centra može očekivati u ožujku 2021. godine.

U tom prostoru bit će uređen co-working centar, dva zatvorena ureda, polivalentna multimedijalna dvorana za održavanje javnih sastanaka tribina, prezentacija, predavanja, manjih konferencija i izložbi, skladišni prostor s malenom čajnom kuhinjom i ostakljena dvorana za sastanke koja će Općini Murter-Kornati služiti i kao općinska vijećnica.

Kroz projekt JEDRO počevši od 1. veljače 2021. godine u razdoblju od godinu i pol dana zaposliti po jedna osoba iz udruga Zaokret, Latinsko idro I Ogranak Matice Hrvatske u Murteru. Honorarno će se zaposliti i po jedna osoba iz udruga Dramski amateri Murter i Karnevalske udruge ‘Murterske poklade’.Ovim izuzetno vrijednim i važnim projektom će se educirati i osposobiti lokalne udruge koje su proračunski korisnici Općine Murter-Kornati vještinama socijalnog poduzetništva i pisanja EU projekata kako bi bile što manje ovisne o općinskom proračunu te kako bi poput udruge Argonaute bile u mogućnosti samostalno prijavljivati i provoditi zahtjevnije EU projekte.

Projektom JEDRO će lokalni dionici promišljati o optimalnom korištenju i funkciji javnih prostora poput općinske zgrade, kino dvorane Žut, murterskih plaža, Sokolane, brda Raduč, arheološkog nalazišta Colentum, općinskog broda Lavsa i sl. Uz pomoć stručnjaka koji će biti angažirati kroz projekt, također će se raditi na brendiranju i poboljšanju najznačajnijih manifestacija i aktivnosti udruga uključenih u projekt poput ‘Dana o murterskih bak’, ‘Dana latinskog idra’, ‘Festivala slobodne glazbe’, ‘Murterskog pira’, ‘Noći Colentuma’, aktivnosti murterskih dramskih amatera i sl.

Nositelj projekta i odgovorni koordinator i organizator svih elemenata projekta jest Udruga Argonauta, a partneri su Općina Murter-Kornati, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, Kulturno-umjetnička udruga Zaokret, Ogranak Matice hrvatske u Murteru, Sveučilište u Zadru, Udruga “Latinsko idro„. Suradnici u projektu su Karnevalska udruga Murterske poklade i udruga Dramski amateri Murteru. Bespovratna sredstva osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Projekt traje 24 mjeseca počevši s 29.05.2020.

Ovaj projekt plod je suradnje Općine Murter-Kornati i poduzeća Eupolis Grupa d.o.o. koje je angažirano od strane Općine za pomoć pri realizaciji projekta InsulARij na Raduču te udruge Argonauta kao dugogodišnjeg partnera Općine. Važnost projekta JEDRO jest i u tome što je po prvi puta kao partner u provedbi murterskih projekata uključeno Sveučilište u Zadru na koje Općina Murter-Kornati računa kao na jednog od ključnih partnera u realizaciji projekta InsulARij. U tom smislu projekt JEDRO je jedna stepenica više prema realizaciji velikog projekta InsulARij na brdu Raduč.