‘RUŽIČASTI MJESEC’ U MURTERU: PREDAVANJIMA, RADIONICAMA I ŠETNJOM POVEĆAJMO SVJESNOST O VAŽNOSTI RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE

Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Predavanjima, okruglim stolom, radionicom o važnosti samopregleda i rekreativnom šetnjom u petak i subotu ćemo i u Murteru obilježiti ‘ružičasti listopad’ – mjesec kojeg posvećujemo borbi protiv raka dojke. Riječ je o projektu na kojem je Klub Gea Pula partner općine Murter – Kornati, a cilj mu je povećanje znanja i svijesti žena svih dobnih skupina o važnosti ranog otkrivanja i prevencije raka dojke i recidiva raka dojke te promicanju zdravih navika očuvanju zdravlja građana na području Istarske županije i Općine Murter-Kornati.

Tako su djelatnice Općine Murter-Kornati ranije ovaj mjesec sudjelovale na aktivnostima projekta i humanitarnoj utrci u Puli “Ne ću ben, hodi zajno!” u organizaciji Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea, a sada će se te aktivnosti ‘preseliti’ u Murter te pokušati osvjestiti naše mještanke koliko je kontinuirani samopregled i odlazak na preventivni pregled dojki važan korak u zaštiti vlastitog zdravlja.

Osim osnovnog cilja usmjerenog ka ženama Općine Murter – Kornati i cijele Šibensko-kninske županije, želja nam je prenijeti naša iskustva kao udruge ali i partnera i suradnika u pružanju podrške oboljelima – poručila je Nataša Vitasović, predsjednica kluba Gea Pula.

U petak, 21 listopada u Jedru, na okruglom stolu na temu ranog otkrivanja raka dojke predviđena su predavanja onkologa Filipa Grubišića – Čabe o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i  doktorice Suzi Vatavuk iz županijskog Zavoda za jano zdravstvo pojavnosti raka dojke na području naše županije te provedbi Nacionalnog programa protiv raka dojke. Nakon uvodnih predavanja slijedi uključivanje u raspravu liječnika onkologa, predstavnika ZZJZ Istarske županije, doktorice Danči Mihovilčević predsjednice Lige protiv raka Šibensko – kninske županije, predstavnika Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Šibenik i predstavnika Lige protiv raka Pula te predstavnika općine Murter-Kornati i prisutnih građana.

Nakon okruglog stola u 18,30 sati predviđeno je predavanje ‘Važnost rane dijagnostike raka dojke Filipa Grubišića – Čabe kojim će pojasniti i opisati koje su dijagnostičke metode otkrivanja raka dojki, kao izgleda pregled te zašto je za samopregled dojki potrebno maksimalno 15-30 minuta, a nakon predavanja Suzana Forlani održat će radionicu ‘Samopregled spašava život’.

U subotu, 22. listopada, organizirana je rekreativna šetnja Murterom ‘Pregledom do osmijeha’ po uzoru na pulsku utrku/šetnju koja se provodi tradicionalno već četiri godine, a nakon šetnje održat će se predavanje ‘Održavanje zdravlja na prirodan način’ fitoterapeutkinje Vesne Thiele.

Cijeli program i satnice pogledajte u nastavku:

Petak, 21. listopad – Društveni centar Jedro

17 sati : Okrugli stol ‘Sačuvajmo zdravlje žena’ – dr.med Filip Grubišić – Čabe, onkolog, dr. Suzi Vatavuk- HZJZZŠKŽ

18.30 sati:  Predavanje ‘Važnost rane dijagnostike raka dojke’ – dr.med Filip Grubišić – Čabe, onkolog,

Radionica ‘Samopregled spašava život’ – bacc. ms. Suzana Forlani

 

Subota, 22. listopad

11 sati:  Rekreativna šetnja  ‘Pregledom do osmijeha –Ne ću ben-hodi zajno!’

12 sati:  okrijepa

12.30 sati:  Predavanje ‘Održavanje zdravlja na prirodan način’ – fitoterapeut Vesna Thiele

 

Projekt je financiran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda. Naime, Klubu žena liječenih od karcinoma dojke Gea dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 449.970 kuna iz Europskog socijalnog fonda za razdoblje od 2014.-2020. godine za projekt “NE ću ben, hodi zajno”.