REZULTATI ARHEOLOŠKOG ISTRAŽIVANJA- COLENTUM 2019.

Kultura Općina Murter - Kornati

Sustavno arheološko istraživanje provedeno početkom ove godine na lokalitetu Gradina- Colentum, predstavljeno je  široj publici, kroz prezentaciju završnog izvještaja u prostorima Narodne knjižnice i čitaonice u Murteru. Mnogo je novih saznanja, a klupko se tek odmotava- kažu stručnjaci

Priča koja se započela optimističnim koracima, prije nekih desetak godina kroz udrugu Argonauta, zahvaljujući  lokalnoj vlasti i upornim nastojanjima da se izbore za EU sredstva, danas je možda najveći dar novih naraštaja, koji su upornošću postigli da se potaknu najveći ikad radovi na ovom arheološkom lokalitetu. Rezultate  arheoloških istraživanja, koja je provodila Zadruga arheo KO-OP, predstavili su Eva Buća, mag. archeol. i Tomislav Zojčeski, mag. archeol.,ravnatelj Muzeja grada Šibenika mr.sc. Željko Krnčević te viši kustos Muzeja grada Šibenika Toni Brajković.

Prisjetimo se, investitor  Općina Murter-Kornati osigurala je potrebna sredstva kroz program 2014 – 2020 Interreg V-A, Italy – Croatia CBC Programme Call for proposal 2017 Standard – HISTORIC, Priority Axis: Environment and cultural heritage, projekt: HISTORIC – Heritage for Innovative and Sustainable Tourist Regions in Italy and Croatia.

Tijekom  istraživanja 1100 metara  površine, specifične po svom smještaju u zoni plime i oseke, uz nepovoljne zimske uvjete koji su ih pratili tijekom siječnja i veljače, arheolozi nisu niti približno očekivali pronađenu gustoću nalazišta.

“Sama pozicija Gradine je zapravo pozicija naselja koje nastaje u prapovijesno doba, a onda se razvija i u Rimsko doba kao gradić. Prvo smo rekonstruirali liniju mora iz rimskog doba, radili visoko precizni ortomozaik gdje se vide kamena urušenja od  pristanišnih  mulova, dimenzija 20 metara duljine i 5 metara širine. Evidentno je i postaje manjeg pristanišnog mula koji zatvara sve u manju lučicu, te još zidova prema sjeveru, tako da je evidentno da su morski i kopneni nalazi neodvojivi. Statigrafijom  smo  podijelili zidove u više faza, jer ovaj lokalitet nije nastao odjednom, riječ je o dugoročnom procesu. Razinu mora  spuštena je  1,6 metara, koliko se prema pretpostavci more od rimskog perioda pomaklo, podizanjem obale i dizanjem mora”– pojasnio je arheolog Tomislav Zojčeski.

Iako se prema dosadašnjim saznanjima moglo očekivati da će ovaj pomalo pionirski zahvat, specifičan po potopljenom arheološkom lokalitetu, ne samo na nivou Hrvatske nego i svjetskih nalazišta, donijeti nova saznanja, rezultati su u najmanju ruku iznenadili:

“Svi pronalasci pripadaju rimskom periodu. Pronađene su 22 zidane strukture, odnosno zidovi, baze za stupove, žbukane podne strukture, veći broj raznobojnih kamenih tesera (crne, bijele, crvene, zelene), različitih vrsta kamena, mramora i mramornih pločica, freski -zidnih i stropnih. Osim ulomaka keramičkih posuda i građevinskog materijala, iznenađenje su  novčići iz doba vladavine principala Tiberija i Kaligule, careva iz 1. st. Analize kamenih pronalazaka provedene na PMF u Zagrebu, pokazale su da zeleno kamenje potječe iz područja Sinja, a pijesak u freskama s Vranskog jezera, što ukazuje na trgovačke puteve i povezanost s tim krajevima. No jedno od najvećih saznanja je da se na tom lokalitetu nalazilo jako bogato, cvatuće i prosperitetno naselje 1. i 2. st., s mnogo doseljenika(što se tumači prema nadgrobnim spomenicima), čije se bogatstvo temeljilo na trgovini putem mora. Sumnja se i s razlogom u nepostojanje maritimne vile, već  u postojanje urbanih bogataških vila koje su posve drugačijeg nacrta. Svaka druga prostorija takvih vila imala bi mozaične podove,  ožbukane i oslikane.  Pronađeni zidovi ukazuju da je uz more i u moru osim pristanišnih mulova dugih i po 100- 200 m bilo i radionica, javnih prostora, spremišta uz luku, što ukazuje na bogato lučko postrojenje”– iznjela je dugo očekivane rezulate voditeljica projekta, arheologinja Eva Buća.

Presretni smo što smo uopće uspjeli doći do sredstava EU fonda kako bi se obavili arheološko- konzervatorski radovi . Ovaj lokalitet koji datira iz burne pretpovijesti, potpuno potopljen,  upravom ovogodišnjim angažmanom stručnjaka u zadnji čas je spašen od potpunog uništenja i nestajanja!

Predstavnici Općine Murter Kornati, načelnik Toni Turčinov i  Luka Ježina, voditelj općinskog Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo, istaknuli su da obavljena arheološka istraživanja i konzervatorski radovi  pronalazaka, teže oko milijun kuna.Planirano je da se početkom sljedeće godine do kraja konzerviraju nepokretni pronalasci, nakon čega slijedi uređenje arheološke šetnice koja će se sastojati od kopnenog i morskog dijela, kao novog konkurentnog  turističkog proizvoda Murtera.Pod morem će se tako naći “plantaža amfora”- veliki kavez od 8×3 metara s replikama amfora koje će tako dozrijevati, da bi bile kao takve izložak i prodajni primjerak u Amforariju. Za sam Amforarij kao samostalan projekt, treba oko 12 milijuna kuna, koja će, nadaju se u Općini Murter Kornati, uspjeti dobiti komadić iz fonda EU sredstava kroz srodne natječaje. U sklopu edukativne morske i kopnene staze bit će postavljena rasvjeta, info edukativne table, uz obilno korištenje virtualne tehnologije proširene stvarnosti  s 3D rekonstrukcijom, vjerodostojnim igrokazom i prikazima, uz uporabu naočala za virtualnu stvarnost. Presretni smo što smo uopće uspjeli doći do sredstava EU fonda kako bi se obavili arheološko- konzervatorski radovi.