RADUČ NA UDARU VANDALA: UNIŠTENA IZLOŽBA KAO IZRAZ POTPUNOG NEPOŠTOVANJA TRUDA POJEDINACA I ZAJEDNICE

Kultura Kultura i povijest Murter - Kornati Turizam

Rekreativci, biciklisti, gosti i domaći, posjećujući Raduč vjerojatno nikada ne ostaju ravnodušni uz impresivni pogled, kako na sam otok i obalu tako i spektakularan pogled na vizure Kornatskog otočja. Nažalost, koliko god se pojedinci i Općina trudili valorizirati, oplemenjivati, educirati njegovu bogatu povijest, uvijek će biti onih ‘buntovnika bez razloga’ koji to neće cijeniti. Štoviše, onih koji će, iz puke dosade, zlobe ili neznanja pokazati krajnje nepoštovanje prema umjetnosti, zajednici i kreativnom stvaralaštvu.

Za lokalno stanovništvo ovo je brdo uvijek imalo velik značaj. Razne anegdote stvorene kroz njegovu burnu povijest u kolovozu prošle godine prenesene su na izložbu u sklopu jedne od ruševnih prostorija vojnog kompleksa. Posjetiteljima Raduča, osim obnovljenih biciklističkih i pješačkih staza, tako je poklonjena još jedna atrakcija – umjetnički i povijesni sadržaj. Na izložbi su uz ilustracije velikih dimenzija autora Igora Mudronje bile prepričane anegdote i povijesne činjenice koje su prikupljane godinama kako bi svima približili povijesni značaj lokaliteta s kojim se toliko ponosimo. E… Sada toga više nema, ili bolje rečeno.. ostali su samo tragovi.

Nisu to tragovi napuštenih građevina i kompleksa koji su samim prirodnim ‘zubom vremena’ te napuštanjem i gubljenjem primarne funkcije propadali i nestajali, to je recentan rad, trud, a prije svega kraetivnost i volja pojedinaca koji je, slobodno možemo reći, najobičnijim vandalizmom uništen u kraćem vremenu od onog koje je trebalo da nastane.

Uništavanje izložbe i razbacivanje slika na brdu Raduč predstavlja ne samo veliku štetu za umjetnost i kulturno naslijeđe, već i ozbiljnu prijetnju slobodi izražavanja. Ovaj vandalizam očigledno pokazuje nepoštovanje prema umjetnosti i ljudskom stvaralaštvu, kao i nepoštovanje prema zajednici koja se trudi promovirati ovu turističku atrakciju osvježavajući je novim projektima.

No, važno je napomenuti kako ovo nije prvi put da smo svjedoci ovakvih vandalizama. Koliko god se trudili stvarati i obogaćivati  naš okoliš, uvijek će postojati oni ‘neki’ koji se sa time neće slagati, koji će za sve naći neku zamjerku, pa i oni koji će iz puke dosade, neznanja,  nepoštovanja ali nažalost i nerazumijevanja zatrti svaki trud nesvjesni da su tim činom naškodili ne samo autorima ovog projekta već i našem naslijeđu. Da nije sve tako crno uvijek postoji još ona nada da će se jednom zapitati o svojim postupcima i početi cijeniti trud uložen u bilo koji projekt, pa makar to bila ‘samo izložba na otvorenom’.

O uništenoj izložbi možete više saznati ovdje, a u galeriji pogledajte fotografije ‘poslije i prije’.