RADUČ BOGATIJI ZA JOŠ JEDNU ATRAKCIJU: POSJETITE IZLOŽBU KOJA OŽIVLJAVA POVIJEST MURTERA

Aktivnosti 365 Kultura Murter - Kornati

Posjetitelji brda Raduč u Murteru, od sada, osim u impresivnom pogledu, biciklističkim i  pješačkim stazama i starom vojnom kompleksu mogu uživati i na izložbi priča i anegdota s te lokacije.

Raduč zajedničkim snagama, kroz razne aktivnosti i projekte, održavaju i valoriziraju Općina Murter- Kornati, udruga Argonauta, Poljoprivredna zadruga Murter- Kornati te komunalno poduzeće Murtela, a uvrštavanjem na šetačke i biciklističke rute poslijednjih nekoliko godina postao je rado posjećeno mjesto od strane turista i posjetitelja.

Tuneli i pogled s ovog brda nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Za lokalno stanovništvo, ovo brdo je oduvijek imalo veliki značaj. Njegova burna povijest inspirirala je razne anegdote. Osim obrambene funkcije, na brdu Raduč rado su se igrala brojna murterska djeca te istraživala, maštala i priređivala međusobne borbe. Neke od anegdota i povijesnih činjenica vezano za Raduč zabilježio je Luka Ježina iz Općine Murter- Kornati, te su one sada kroz projekt TANGRAM prenesene na izložbu koja je postavljena u jednoj od ruševnih prostorija na brdu Raduč – kazali su iz Udruge Argonauta.

Autor ilustracija je Igor Mudronja, tekstova Luka Ježina, a izvedbu i postavljanje izložbe priredila je tvrtka Symbol iz Osijeka. Izložba je otvorena za posjet svim posjetiteljima brda Raduč, a ulaz je besplatan.

Inače, postavljanje izložbe na brdu Raduč prva je od dvije aktivnosti pilot projekta u sklopu projekta TANGRAM. Druga aktivnost odnosi se na postavljanje podvodne edukativne staze, a implementacija ove aktivnosti planira se do kraja ove godine.

Interreg projekt TANGRAMTransnacionalni resursi nacionalnih parkova i parkova prirode na jadransko-jonskom turističkom tržištu na kojem je udruga Argonauta partner, ima cilj izgradnje i promicanja turističkog brenda ADRION, promocijom održive valorizacije i integracije brenda u turističku ponudu nacionalnih parkova i parkova prirode kao turističkih resursa s dodatnim potencijalom, kroz inovativan sustav upravljanja temeljen na suradnji između dionika.