PRIRUČNIK “PLAVA EKO-PATROLA” U IZDANJU UDRUGE ARGONAUTA

Korisne Informacije Magazin Murter - Kornati Promocija

Udruga Argonauta izdala je Plava Eko-patrola – priručnik za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj. Priručnik je rezultat Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole provedene u sedam škola Šibensko-kninske županije, a realizirane u partnerstvu s Općinom Murter-Kornati, OŠ Murterski škoji – Murter i Lokalne akcijske grupe „More 249“. Tiskanih 500 primjeraka priručnika bit će distribuirano na adrese osnovnih škola, ekoloških organizacija, lokalnih samouprava na priobalju i otocima Republike Hrvatske. Da podsjetimo, projekt Plava Eko-patrola započeo je 1. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

Priručnik detaljno opisuje 8 modula: „Koliko jako gazimo svoj planet?“, „Obnovljivi izvori energije“, „Hrana i održivost“, „eRRRRRRRiziraj se!“, „Zeleni bingo“, „Zajedno za čišći okoliš“, „Zar je more kiselo?“ i „Putujuća izložba: Život jadranskih dubina“, koji neformalnim metodama kroz različite teme proučavaju koncept održivosti i daju primjere za djelovanje po principima održivog razvoja. Aktivnosti Plave Eko-patrole stavljaju naglasak na djecu kao glavne inicijatore promjena i glavne karike koje povezuju različite članove lokalne zajednice u promoviranju održivog razvoja i koncepta „misli globalno, djeluj lokalno“.

Ovaj jedinstveni priručnik poslužit će kao dobar primjer u pokretanju novih inicijativa u području održivog razvoja te zaštite prirode i okoliša te kao priručnik u realizaciji izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj „Plava Eko-patrola“ u brojnim lokalnim zajednicama.