PRIJE TRI DANA NA ŠKOLJIĆU JE PRONAĐEN OZLIJEĐENI GALEB. NA LIJEČENJU JE, A I VI MOŽETE POMOĆI

Magazin Murter - Kornati Nekategorizirano

Galeb sa slomljenim krilom pronađen je prije tri dana u uvali Podrvške u Murteru, a dvije Murterke Martina Markov  i Ana Đonđivić odmah su krenule u akciju spašavanja i liječenja. Galeb koji ne može poletjeti u velikoj je životnoj opasnosti u prirodi, prvenstveno zbog drugih životinja, u murterskom slučaju mačaka, ali ovog bi mogli nazvati sretnikom jer su se cure izuzetno brzo organizirale i sklonile ga na sigurno.

– Prije tri dana vidio ga je Ivan Korunić na Školjiću, informaciju je objavio na Facebooku, a ja sam nekako osjetila da želim i moram reagirati. Sutradan ujutro smo Ane i ja otišle po njega, dovele ga u moj ured, kontaktirale veterinara, otišle tamo i dobile dijagnozu – priča nam Martina.

Naime, iako su na prvi pogled mislile da se radi o slomljenom krilu jer mu je bilo spušteno, rendgen je pokazao da krilo nije slomljeno već se radi o nekoj drugoj ozljedi koja je dovela do gnojnog hematoma. Ozljeda je sanirana, dobio je antibiotik i poslan je natrag u svoj privremeni dom – Martinin ured te je trenutačno na oporavku među slikovnicama njenog drugog galeba, Galeba Marka.

-On je dobro, danas se toliko opustio da je, dok sam radila, čak  šetao i došao na metar od mene. Fantastičan je, izgleda da se manje boji i oslobodio se. No, krilo mu i dalje visi iako ja mislim da smo već trebali vidjeti nekakav napredak što se tiče njegove zdravstvene situacije – govori nam.

Danas ponovno idu s njim kod veterinara. Troškovi iznose 1. 230 kuna za dva rendgena, anesteziju i antibiotike, iznos još nisu podmirile, a odlučile su to napraviti preko Kninskih njuškica – Udruge Berta, s obzirom da za prikupljanje ikakvih donacija treba ići na račun pravne osobe. Već su  pozvale sve Murterke i Murterine dobre volje da uplate koju kunu za liječenje ovog galeba, kojeg bi slobodno mogli nazvati sretnikom.

-Bilo bi mi izuzetno drago da svi zajedno uspijemo skupiti sredstva za njegovo liječenje, a ako iznosom premašimo troškove liječenja, sve ostalo doniramo udruzi za njihov uistinu požrtvovan rad s napuštenim životinjama kojih je i dalje izuzetno puno – dodaje Martina.

Dosad je skupljeno petstotinjak kuna, a ovim putem apeliramo na sve vas dobre volje da uplatite barem neki simboličan iznos, koliko tko može kako bi se ova plemenita priča sretno privela kraju.

-Vjerujem da će mnogi sada reći Ah galeb! Imamo mi i većih problema. Istina. Živimo mi u teškim vremenima, galebova je milijun, ali ako krenemo od toga da je svako živo biće vrijedno, da nas živi svijet okružuje, a mi smo dio njega, ne možemo proći kraj jednog koji se muči i ne pokušati mu pomoći ako znamo da je potrebno odreći se samo jedne kave- zaključuje Martina.

Osjećajima prema svijetu kojeg smo dio, mi kao ljudi, nadopunjujemo svoje postojanje, a uz nadu u uspješan oporavak galeba veselimo se danu kada će opet  letjeti plavim nebom iznad našeg mjesta, mora i otoka.

Ukoliko mu želite pomoći donacijom, možete uplatiti sredtva na račun:

Udruga Berta – Kninske njuškice
HR9424020061100842703 Erste banka
(opis plaćanja: za galeba)