PRIJAVLJEN PROJEKT UREĐENJA PRVOG KATA ‘SOKOLANE’: VELIK KORAK PREMA OSNIVANJU MURTERSKOG KULTURNOG CENTRA

Kultura Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Prizemlje zgrade stare ‘Sokolane’ od 2017. godine ‘dom’ je Zavičajne zbirke Marka Mudronje Repca, a prvi kat, koji  dugi niz godina zjapi prazan uskoro bi mogao postati prvi Kulturni centar u Murteru. Naime, idejni projekt njegova uređenja izradio je Studio ARX iz Splita te je prijavljen na mjeru 7.4.1.točnije na Natječaj za finaniranje i sufinanciranje Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Trenutno je na prvom katu ‘Sokolane’ kuhinja s blagovaonicom, dvije spavaće sobe s kupaonicom, pomoćnim i dnevnim prostorom, a rekonstrukcijom bi se prenamijenio u multifunkcionalni prostor koji bi služio za potrebe dnevnog rada, održavanje prezentacija i jedinstven prostor za izložbe, sastanke te prigodne događaje. Prostor bi također sadržavao potreban sanitarni čvor i malu čajnu kuhinju, a projektom se predviđa i rekonstrukcija postojećeg krova koji je sad u lošem stanju.

Uređenjem derutnog krovišta će se zaštititi i čitavu zgradu o vlaženja, a na prvom katu je predviđena polivalentna dvorana konceptom slična prostoru Društvenog centra JEDRO na drugom katu općinske zgrade. Otvorenjem prvog Kulturnog centra u našem mjestu, staro selo bi bilo dodatno obogaćeno kao kulturna destinacija skupa sa ‘Zavičajnom zbirkom Marka Mudronje Repca’ čime bi se uvelike pridonijelo turističkoj posjećenosti i oživljavanju tog dijela Murtera – kazali su iz Općine.

Podsjetimo, impresivna Zbirka Marka Mudronje Repca u prizemlju svečano je otvorena 2017. godine, a sastoji se od tri dijela. Prvi dio posvećen je murterskom dramskom amaterizmu, murterskim starim društvima, panorami Murtera i murterskoj uljari. Drugi dio zbirke posvećen je župnom pjevačkom zboru, crkvi Sv. Mihovila i narodnim običajima Murtera. Treći najintimniji posvećen je samom Marku Mudronji Repcu. Na postavu zbirke, uz stručni nadzor Muzeja grada Šibenika radili su Vedranko Šikić Balara, zaposlenik Općine Murter-Kornati i Jelena Ćurić, unuka pokojnog Marka Mudronje, inače restauratorka po struci.