PREDSJEDNIČKI IZBORI 2019/2020- DRUGI KRUG

Razno

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se u nedjelju 5. siječnja 2020., a glasovi birača presudit će koji od dvoje kandidata će obnašati funkciju predsjednika Republike Hrvatske

Službeni kandidati za predsjednika su Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović.

Izbori u Murteru

U Murteru će u nedjelju moći glasovati oko 1400 tisuća građana s pravom glasa i to na 3 biračka mjesta, a birališta će, kao i u ostatku Hrvatske biti otvorena od 7 do 19 sati. Važno je napomenuti da prilikom glasovanja birači trebaju obratiti pažnju da svoj preferencijski glas iskoriste tako da glasaju za samo jednog kandidata ili kandidatkinju.

Popis biračkih mjesta s pripadajućim ulicama:
1. BIRAČKO MJESTO – ZGRADA OPĆINE MURTER-KORNATI (U PROSTORIJI NARODNE KNJIŽNICE I ČITAONICE MURTER) BUTINA 2
2. BIRAČKO MJESTO – ZGRADA OPĆINE MURTER-KORNATI (U PROSTORIJI TURISTIČKE ZAJEDNICE MURTER-KORNATI) BUTINA 2
3. BIRAČKO MJESTO – ZGRADA OSNOVNE ŠKOLE MURTERSKI ŠKOJI, MURTER

Predsjednik Republike Hrvatske bira se na temelju općeg i jednakog biračkog prava, neposredno na izborima tajnim glasovanjem na mandat od pet godina.
Pravo birati na ovim izborima imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina. To znači da se na izborima za predsjednika Republike Hrvatske ostvarivanje biračkog prava osigurava i državljanima Republike Hrvatske koji se u vrijeme izbora zateknu izvan granica države, kao i onim državljanima Republike Hrvatske koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Ovi birači svoje biračko pravo ostvaruju u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Službena izborna promidžba traje do ponoći 4. siječnja, kad na snagu nastupa izborna šutnja uoči drugog kruga izbora u nedjelju 5. siječnja.
Na dan koji prethodi održavanju izbora i na dan izbora do zatvaranja biračkih mjesta u 19,00 sati zabranjuje se izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata za predsjednika Republike Hrvatske te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.
U trenutku zatvaranja birališta, u 19 h, bit će poznato koji kandidat ima prednost prema izlaznim anketama, nakon čega bi ubrzo trebale uslijediti i objave prvih neslužbenih rezultata DIP-a.

Oznake