PORINUTA “LAVSA”- PONOSNI NA PRVI OPĆINSKI BROD U POVIJESTI MJESTA

Murter - Kornati Općina Murter - Kornati Promocija Razno

«Lavsa», koja je posljednje dvije godine bila usidrena u Marini Hramina, u svojoj plovnoj karijeri sudjelovala je u mnogim hitnim intervencijama spašavanja i potrage, a ubuduće će biti na raspolaganju svim Kornatarima i mještanima Općine. Zahvaljujući posebno važnim pokroviteljima obnove ove morske ljepotice, Marini Vinici, Jarušica d.o.o. i Nautika tekstil d.o.o – „Lavsa“ je danas porinuta u more, gdje je očekuju još manji kozmetički zahvati, tapeciranje, „glancanje“ interijera i postavljanje bokobrana.

Patrolna brodica «Lavsa», koja je sagrađena daleke 1988. godine u Murteru, u Marini Hramina za potrebe potrage i spašavanja( tad u vlasništvu Lučke kapetanije Šibenik, Ispostave Murter), darovnim ugovorom između Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, postala je vlasništvo Općine Murter Kornati. Građena je tradicijski, od drveta, opremljena s dva snažna motora, duljine trupa 11,45 m, širine 3,60 m, a može primiti dvanaest putnika.

Kako je na području općine Murter-Kornati na 80km2 smješteno približno 160 otoka, otočića i hridi, to je čini najtočnijom općinom Mediterana. Usporedbe radi, na prostoru Općine tako se nalazi 10,5% otoka čitavog Jadrana, odnosno približno 13% ukupnog broja svih hrvatskih otoka. Od 160 otoka, otočića i hridi 89 ih se nalazi unutar Nacionalnog parka Kornati. Na prostoru općine Murter-Kornati smještena su 2 naselja – naselje Murter na istoimenom otoku koje je spojeno s kopnom mostom u Tisnom i naselje Kornati koje je razasuto na ovih 160 otoka. Naselje Kornati uključuje približno 40 tradicijskih porata/zaseoka koji broje od svega nekoliko kuća do preko 70 u portu Vrulje. Od toga 20-ak porata nalazi se unutar Nacionalnog parka Kornati. Svi ovi otoci većim dijelom su u vlasništvu stanovnika općine Murter-Kornati. U naselju Kornati službeno je prijavljeno svega tridesetak stalnih stanovnika međutim u vrijeme turističke sezone te berbe maslina na Kornatima obitava i preko 500 ljudi. Na otočju su smještene dvije ACI-jeve Marine i to na otoka Panitula i na otoku Žutu. Zbog izuzetne razvedenosti ovo otočje posjećuju brojni nautičari. Premda je općina Murter-Kornati razasuta na velikom broju otoka, ona u svojoj povijesti nikada nije imala vlastiti brod koji bi doprinosio kvalitetnom upravljanju ovim specifičnim prostorom.

Kakve će se sve zadaće obavljati brodom „Lavsa“, saznali smo na licu mjesta od načelnika Tonija Turčinova, koji nije krio svoj ushit gledajući prekrasan brod podignut na travel lifu, kako putuje do morske površine:

“U iznimnim slučajevima brod će se koristiti za hitne intervencije kao podrška ostalim nadležnim institucijama. Primjerice u vrijeme karantene približno 300 stanovnika općine je ostalo izolirano i u potrebi za dostavom hrane, potrepština i lijekova. Brod Lavsa ima izuzetne maritimne sposobnosti i u hitnim slučajevima po bilo kakvom vremenu može prijeći pučinu i doploviti i pristati u svaku uvalu otočja, dostaviti hranu, potrepštine, lijekove i prevesti putnike. Nadalje, ništa manje važno je i da u naselju Kornati u spomenutih 40-ak zaseoka stanovnici općine Murter-Kornati obavljaju razne poslove poput ugostiteljstva, iznajmljivanja smještajnih kapaciteta, poljoprivrede, maslinarstva, ovčarstva i pčelarstva. Trenutno na Kornatima, Žutu, Situ i Gangarolu postoji 59 registriranih objekata koji pružaju smještaj s 309 kreveta. Brod može doprinijeti poboljšanju uvjeta za pružanje usluga privatnih iznajmljivača. Brod može doprinijeti razvoju ugostiteljstva, pčelarstva, maslinarstva i ovčarstva.
U općini  razmatramo i mogućnost uspostave brze linije, za početak jedan puta tjedno. Brodska linija će sigurno doprinijeti revitalizaciji poljoprivrede i gospodarstva na Kornatima, a planiramo i započeti s pilot projektima u okvirima gore navedenih programa. Pilot projekti će kristalizirati i definirati stvarne potrebe i posljedično potrebu za uspostavom trajnih razvojnih programa”