“PLES JEDARA I SVJETLA”- NOĆNA PARADA TRADICIONALNIH BRODOVA NA LATINSKO IDRO

Kultura Magazin Murter - Kornati NP Kornati

Udruga “Latinsko idro”, na čelu s mnogim poznatim posadama(poput Bažokić ekipe), priskočila je proslavi 40. godišnjice JU NP Kornati, kako bi u intimi paluba svojih tradicionalnih gajeta, leuta i kaića “obojili idra- vitrom i kolurama snopova svitla”. 

Nažalost, zbog izvanrednih mjera, cijeli event proslave morao je biti organiziran u mnogo skromnijem tonu,nije bilo uobičajenog spektakularnog vatrometa i “šušura” na kakav se naviklo. Ali, što je tu je.. Ono ljudsko, toplo, blisko, “za dušu” ipak je tinjalo među posjetiteljima Trga Rudina i Stare rive.

Pjesma klapa Mela, ansambla Dalmatino  i benda Bagatino, ukusna kurnatska bravetina na gulaš, jesu začinili osjetila, ali po reakcijama publike, parada tradicijskih brodova “Latinskog idra”, osim što je ostala zabilježena na mnogim društvenim mrežama ili je spontano podijeljena pozivima uživo na tko zna koje krajeve svijeta- učinila je ono najljepše. Promatrači bez daha, u šutnji  i  to ne baš jedan suzan par očiju…To govori sve.

Tradicija Murtera, tradicija naših Kurnatara bila je i uvijek će ostati u ponos i naslijeđe. Možda je razlika u percepciji- gosti našeg mjesta veličanstvena jedra vide kao noćne leptire razasute naizgled pitomim murterskim morem i ovom prigodom u bajkovitom koloritu. Kurnatari jedino znaju pravu istinu- koliko im je nekad, ali i sad život ovisio upravo o tim jedrima, o vještini upravljanja brodovima i poznavanju ćudljivosti kurenata, vjetrova, hridi prevrtljivih morskih dubina, uzburkanih pučina…

Svakako  jedna lijepa uspomena na ovo ljeto koja će mnogima “bojati” dane i tijekom zime, a koju je omogućila uprava NP Kornati i vrijedne posade članova udruge Latinsko idro.