OVAJ VIKEND POSJETITE SAJAM TRADICIJSKE DRVENE BRODOGRADNJE U BETINI

Kultura Magazin

Sajam tradicijske drvene brodogradnje održat će se u Betini od 3. do 5. lipnja u organiziaciji betinskog Muzeja u suradnji s Turističkom zajednicom Betina i udrugom Betinska gajeta 1740, te podršku županijske Obrtničke komore i Šibensko-kninske županije.

 Od petka do nedjelje pripremili su bogat program za sve uzraste, a posetitelje tako očekuju radionice, predavanja, regata, edukacijske plovidbe, raznovrsna gastro ponuda, sajam i zabavni program.

– Ovaj sajam velika je stvar za brodograditelje jer će na jednom mjestu imati mogućnost razmijeniti znanja i kontakte i naučiti nešto novo. Sudjelovanje su najavili izlagači iz cijele Hrvatske, od lokalnih iz Betine, Murtera i Tribunja, te izlagači iz ostalih mjesta Šibensko – kninske županije putem Lag-a More, do Splita, Zagreba i Omiša, pa i Dubrovnika, a tu su i otočni izlagači iz organizacije Hrvatski otočni proizvod. S druge strane ovo je i odlična prilika za mlade koji će vidjeti kako to sve izgleda u praksi. Dolaze nam srednjoškolci iz naše i susjedne županije, prvi dan su organizirani posjeti brodogradilištima, kao i radionički program za djecu i odrasle. Bit će tu od radionica pletenja vrša od pruća, slaganja modela gajeta do jedrenja za djecu i odrasle – poručuje Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje za Šibenik In.

Nakon svečanog otvorenja Sajma u 10 sati na Trgu u Betini, posjetitelji će moći sudjelovati u panel raspravi ‘Izazovi tradicijske brodogradnje u suvremenom dobu’, Argonautinoj radionici za djecu, predavanjima betinskih brodograditelja Ante Fržopa i Milana Jadrešića, a navečer će imati priliku pogledati dokumentarni film o obnovljenoj muzejskoj gajeti Marija

Bogat program nastavlja se u subotu, a posjetitelji će taj dan moći uživati i u širokoj gastronomskoj ponudi u sklopu sajma. Program će oplemeniti Limena glazba, radionica slaganja Mancool gajete, prezentacija opremanja broda, plovidbe, a u 19 sati bit će organiziran razgled Muzeja uz vodstvo, a iza 21 sat za dobru atmosferu bit će zadužen Oliver iz Berekina koji će izvesti svoj repertoar Oliver svira Olivera.

I u nedjelju, kroz cijeli dan možete posjetiti sajam, a u 15 sati organizirana je Regata tradicijskih drvenih brodova.

Cijeli program pogledajte u nastavku.