OTVORENJEM ‘MURTERSKE POZORNICE’ U ČETVRTAK ZAPOČINJE OBILJEŽAVANJE ‘DAM 100 GODIN’

Kultura Murter - Kornati Scena

Otvorenje ‘Murterske pozornice’, male retrospektivne izložbe povodom obilježavanja 100-te obljetnice Dramskih amatera Murter, održat će se u četvrtak, 5. svibnja u 19 sati u prostoru bivšeg Djela.

Izložbu su osmislile Jelena Ćurić i Olga Troskot u suradnji s grafičkom dizajnericom Sanjom Bašić, a kako su kazale, ‘Murterska pozornica’ je osuđena i okovana uvjetovanošću svega što joj nedostaje od materije do prostora da je prikaz ovog dugogodišnjeg stvaralaštva tek kapljica u moru svijetla i uloga odigranih u predstavi života murterskog dramskog amaterizma u 100 godina. No bez sumnje, njezini izložbeni predmeti i dan danas zaustavljaju dah, pumpaju srce da brže kuca i tako ostavljaju snažan emotivni dojam jednog minulog vremena.

Murterska pozornica daleko je više od skromne izložbe istoimenog naziva. Ne treba se zanositi mišlju ili pokušajem dočarati znamenitost murterske pozornice. Njezin znamen nije moguće dočarati ni jednom bilješkom, ni jednom zaustavljenom fotografijom, snimkom, predstavom ili malim segmentom izložbenih arhivskih dokumenata ‘Murterske pozornice’ kreiranih u izložbu. Ne možemo ni zamisliti količinu uloga, pljeska, anegdota, ljudi, smijeha, predstava kroz period od 100 godina kada je Murterska pozornica bila Pozornica Sela! Gostila i sijala kazališnu kulturu narodu iz godine u godinu – rekle su autorice.

Otvorenjem izložbe u četvrtak odat ćemo počast dugogodišnjoj povijesti i ‘sjajnijim’ i produktivnijim godinama Murterskog dramskog amaterizma, zaslužnim ‘junacima’ ovog dijela kulturološke i antropološke povijesti Murtera i to isječcima sakupljenim ‘od konobe do ćufita’, poplavljenih kutija i deponija smeća, postavljenih u duhu artefakata.

Cijeli program obilježavanja možete pronaći ovdje.