OTVOREN DRUŠTVENI CENTAR JEDRO: ‘OVIM PROJEKTOM MURTERSKE UDRUGE DOBILE PROSTOR I UVJETE ZA RAZVIJANJE SVOJIH AKTIVNOSTI’

Aktivnosti 365 Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Društveni centar Jedro u Murteru svečano je otvoren u četvrtak, 13 svibnja, na drugom katu zgrade Općine Murter-Kornati. Otvorenjem ovog centra u funkciju se stavlja neiskorišteni javni prostor u vlasništvu Općine kojim se proširuje raspon usluga od općeg interesa za lokalnu zajednicu. Vizija društvenog centra je da postane i coworking centar koji će biti prezentiran putem međunarodnih kanala takvih centara u svijetu. U opremanje i adaptaciju prostora uloženo je više od 350 tisuća kuna, a otvoren je u sklopu provedbe projekta JEDRO, financiranog iz Europskog socijalnog fonda i bespovratnih sredstava osiguranih iz Državnog proračuna Republike Hrvatske ukupne  vrijednosti oko 2 milijuna kuna. Nositelj projekta je Udruga Argonauta u partnerstvu s Općinom Murter-Kornati i murterskim udrugama Zaokret, Latinsko idro, Murterske poklade, Ogranak Matice hrvatske Murter i Dramski amateri Murter.

– Općina Murter – Kornati je posebna općina po broju aktivnih, dobrih udruga koje pokrivaju gotovo sva područja djelovanja – od kulture, baštine, sporta pa do zaštite okoliša, a biti načelnik u ovakvoj Općini velika je privilegija. Nadam se da nećemo stati raditi ovakav dobar posao i da će svi oni koji su kroz ovaj projekt zaposleni  napraviti nove projekte i kroz njih ostati i dalje u ovoj priči. Ovo je tek početak jednog produktivnog puta s kojeg ne mislimo skretati jer mislim da Murter može i treba ići u ovom smjeru, a ovim projektom su udruge dobile i uvjete da i dalje unaprijeđuju svoj rad i djelatnosti kojima se bave– kazao je načelnik Općine Toni Turčinov na otvorenju JEDRA.

Ivona Jadrić, voditeljica projekta DC Jedro i razvojna direktorica udruge Argonauta koja je i nositeljica projekta sve prisutne upoznala s fazama provedbe koje su već završene, kao i o daljnjim koracima koji će se u sklopu ovog projekta poduzimati.

-U sklopu projekta zaposlili smo tri nove koordinatorice udruga KUU Zaokreta, Latinskog idra i Ogranka Matice hrvatske Murter i već smo u zajedničkom radu i suradnji na ovom projektu ostvarili rezultate u smislu razmjene ideja, kapacitiranja, ali i novih zajedničkih projekata koji će dati vjetar u leđa daljnjem razvoju civilnog društva u Murteru. Zaista se veselim vidjeti što će nam sve još zajednička suradnja i ovaj projekt donijeti – rekla je.

Naime, tijekom godine dana, koliko već traje ovaj projekt, odrađeno je preko 70 aktivnosti i programa za korisnike i građane u skromnijem aranžmanu zbog epidemiološke situacije, a aktivnosti s većim brojem sudionika planiraju započeti već krajem ovog mjeseca u novom prostoru koji je za to prikladan. Također, u ovih godinu dana odrađena su i dva bitna treninga za nove zaposlenike koji su ovim projektom zaposleni  kao koordinatori udruga, gdje su učili o projektnom ciklusu, o pripremi i provedbi projekata.

 -To znanje je najvažniji alat za nekoga tko radi u udruzi. Prijavljivali  smo manje projekte na razne natječaje, a istaknula bi da smo tu bili uspješni pa je Ogranak Matice hrvatske u Murteru na HEP-ovom natječaju dobila sredstva za provedbu projekta. To nam je bio vjetar u leđa za ostale projekte koji su u pripremi. Započeli smo s izradom programa koji će se provoditi u ovom centru, svaka udruga predložila je program ali i online alternativu s obzirom da trenutno živimo u neizvjesnim vremenima, a situacija se iz tjedna u tjedan mijenja. Uskoro ćemo na sastanku u ovom prostoru i finalizirati taj program, a nadamo se da će na njemu moći prisustvovati veći broj zainteresiranih Murterina kako bi svi zajedno mogli sudjelovati u kreiranju programa Društvenog centra Jedro – kazala je Ivona Jadrić.

 Također, najavila je i pripremu  pet velikih manifestacija te se nada da će kroz sinergiju svih sudionika na projektu, ali i zainteresirane javnosti,  njih učiniti atraktivnijim i boljim, a prvi test njihovog zajedničkog rada bit će Festival slobodne glazbe.

– Najveći izazov, koji ćemo vjerujem uspješno proći, je izrada samoodrživog financijskog modela ovoga Centra, projekt traje još jednu godinu, a tim modelom ćemo ga moći nastaviti i nakon ovog razdoblja. Neke projekte smo već prijavili i čekamo rezultate, tako da se nadamo da smo na pravom putu da ostvarimo taj cilj – istaknula je te dodala kako je posebno važno da zadrže zaposlenike koji su kroz projekt zaposleni.

Za kraj dodajmo kako je otvorenje bilo i prilika da se svim uzvanicima predstave i dva projekta čiji su temelji postavljeni upravo kroz projekt DC Jedro, u razgovorima i suradnji mnogobrojnih partnera koji sudjeluju u njegovoj provedbi. Tako je Ranko Milić, predstavnik CEDRA-e Split predstavio pilot projekt kolaborativne, kružne, regenerativne ekonomije u Općini Murter Kornati, a arhitekt Hrvoje Bota projekt Insularium – jadranski centar za održivi razvoj otoka i priobalja na brdu Raduč.