OPTIMIZAM I VJERA- ODAZIV GOSTIJU NADMAŠIO OČEKIVANJA!

Aktivnosti 365 Murter - Kornati Turizam

U Murteru se sve više primijeti porast gostiju, a kako saznajemo, unatoč sezoni koju su mnogi prozvali “posrnulom” zbog svih novonastalih okolnosti uslijed zaraze Covid-19, broj dolazaka i noćenja raste. Najveća koncentracija gostiju je trenutno u kampovima i mobilnim kućicama, te privatnom smještaju, a od idućeg vikenda se najavljuje i značajan porast aktivnosti u nautičkom turizmu. O svemu saznajemo više od murterskog načelnika, Tonija Turčinova:

“Područje općine Murter- Kornati u ovim trenucima ima značajan priliv gostiju u odnosu na mnoge destinacije na Jadranu, što je rezultat nastojanja da unatoč specifičnosti uvjeta pod kojima se odvija ljetna sezona, zadržimo svoj vodeći status ovoljetne željene destinacije. Najviše su noćenja, prema aktualnim podacima iz lipnja ostvarili Nijemci zatim Hrvati, Slovenci, Austrijanci i Česi, te imamo uobičajen porast u nekomercijalnom smještaju( vikendaši). Od prvih dana, odmah po izlasku iz karantene, organizirano i u skladu sa zadanim mjerama, krenuli smo u “oživljavanje” turističkog sektora, koji je dominantna djelatnost naše općine.
Nakon važnih koraka, poput ukidanja komunalnih naknada za prvo tromjesečje, oslobađanje od naplate “štekata” za razdoblje predsezone, čija će cijena i tijekom sezone biti umanjena za 25%, olakšali smo rad privatnog sektora, a sredstvima koja se akumuliraju od umanjenih plaća paralelno ulažemo u oživljavanje lokalne privrede. U samim počecima, od početka svibnja, posvetili smo se sanaciji i korekciji javnih površina- od asfaltiranja do renoviranja riva, šetnica, biciklističkih staze, obnovljena je hortikultura, uljepšani su pristupi i okoliš arheološke plaže Colentum, sve plaže su pripremljene za kupače, a kako je naša destinacija vezana i za sport i rekreaciju, užurbano radimo na finalizaciji projekta izrade igrališta za brojne sportske aktivnosti. Nedavno je na našoj moderno opremljenoj plaži Luke postavljen atraktivan ‘Virtualni teleporter’, koji je već od prvih sati postavljanja postao međunarodna atrakcija.

Bilježimo značajan porast gostiju, koji je naravno kao i kod ostalih destinacija ipak umanjen u odnosu na prošlu sezonu, ali primjerice naši kampovi i mobilne kućice dominiraju popunjenošću, zatim privatni smještaji, pansionsko- hotelski smještaji, a značajan porast jačanja nautičkog turizma, gdje se intenzivan dolazak nautičara prema najavama očekuje od idućeg tjedna, gdje su primjerice do sad samo vikendom bilježene aktivnost od stotinjak gostiju. što od onih koji su u vlasništvu polovila, do charter gostiju, a u narednim tjednima realizirat će se i manje regate.

Intenzivno djelujemo i kroz marketinške aktivnosti, zbivanja tijekom sezone nešto su reducirana, ali s druge strane jako atraktivna, jer su bazirana na ono čeka su gosti željni- upoznavanje naše tradicije i običaja. Naravno, sve aktivnosti ove sezone zahtijevaju promjene, pa smo se i mi “pokorili” zbog izvjesne slabije sezone, te obvezatnih mjera predostrožnosti koje su na snazi u našoj državi, te u zemljama iz kojih pristižu naši gosti.
Naša je prednost što smo atraktivni kao destinacija zaljubljenicima u prirodnu baštinu, rekreativcima i gostima koji tu iznova traže kvalitetan život na granici s potpunim hedonizmom, a upravo je eksploatacija prirodnih bogatstva resurs kojima Murter stremi ka brendiranju svojih turističkih ponuda kroz aktivan turizam, zdrav život i ekologiju.
Dinamika, adrenalin, opuštanje, raskoš prvoklasne lokalne gastronomije, poljoprivredni proizvodi lokalnih OPG-ova, zdravstveni turizam, nautički turizam, robinzonski turizam, zabavni programi, edukativno- povijesni izletnički sadržaji i na koncu, udobni smještajni kapaciteti po volji svakog pojedinačnog gosta- samo su dio ponude kojom desetljećima osvajamo simpatije novih gostiju i pozitivne povratne reakcije prezadovoljnih gostiju”- izvjestio nas je načelnik Turčinov.