OPĆINE ZA PETRINJU- GOSTOVANJE NAČELNIKA TURČINOVA NA HRT

Intervju Korisne Informacije Magazin Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Tijekom današnjeg video gostovanja u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, u kojoj su osim načelnika Tonija Turčinova gostovali i načelnik Tribunja Marko Grubelić, te telefonski i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, javnost je pobliže upoznata s inicijativom radnog naziva „1 općina-1 kuća“.

Podsjetimo, idejni začetnik ove prijeko potrebne humanitarne inicijative je murterski načelnik Turčinov, koji je naišao na velik odaziv kolega načelnika i gradonačelnika, a trenutno je 25 općina koje sudjeluju, dok brojka iz dana u dan ima tenziju rasta.

„Oko pomoći obnove kuća nismo čekali, kao što nismo ni u prvim satima nakon razornog potresa, kad smo kao općine prikupili pomoć i uputili hitno dva šlepera na ugroženo područje. U terenskom obilasku, prošli smo Petrinju i Pecke, gdje smo geodetski i arhitektonski snimili dvije kuće, izvidjeli zatečenu situaciju sa statičarima te utvrdili da se kuće moraju doslovno rušiti . U pitanju je stara gradnja, ali nažalost jako su oštećene i one obnovljene, stradale u domovinskom ratu. Nakon terenskog izvida, na redu je crtanje i izrada geodetskog elaborata i prikupljanje pomoći. Kolege načelnici i gradonačelnici s kojima se čujemo poslom ili na prijateljskoj razini, sami su pokazali interes nakon što su kroz medije iznesene prve informacije o  inicijativi obnove domova nastradalih u potresu. Odaziv raste i logično je da među općinama ima onih malih koje nemaju velik proračun, no ide se u smjeru udruživanja, gdje će ujedinjeno sudjelovati po tri-četiri manje općine ili dva manja grada kako bi tako efikasnije podarili jedan novi dom. Od nas 555 općina, mislim da smo u stanju izgraditi barem 400 novih domova. Ovom inicijativom osim što ćemo vratiti obiteljima njihove domove, želimo na neki način požuriti Vladu da se s obnovom krene što prije“– izjavio je načelnik Turčinov.