OPĆINA USPJEŠNO PRIVODI KRAJU PROJEKT HISTORIC, A UZ MULTIMEDIJALNI VODIČ SADA MOŽETE POSJETITI ANTIČKI COLENTUM

Kultura Magazin Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Općina Murter-Kornati uspješno privodi kraju projekt HISTORIC, kojim su stvoreni uvjeti za održivo i uravnoteženo upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom na poluotoku Gradina, a pomoću edukativnog multimedijalnog vodiča (tableta) sada možete i virtualno oživjeti antički grad Colentum.

 Podsjetimo, među prvim aktivnostima projekta, još 2019. godine provedeni su najveći arheološko-konzervatorski radovi u povijesti nalazišta Colentum vrijedni približno milijun kuna. Pri tome je istražena površina 1.100 metara kvadratna plaže na kojoj su otkrivena 22 antička zida te je konzervirano ukupno 210 metara novootkrivenih antičkih zidova. Također, uređena je i atraktivna kopneno-podmorska šetnica kao okosnica prve hrvatske arheološke plaže odnosno Arheološkog-parka Colentum.

Na obali je instalirano 11 informativno-edukativnih panela, stilizirani rimski stup kao prepoznatljivi simbola nalazišta, a na info panelima primjenjeno je i Braillevo pismo i reljefni prikazi lokaliteta kako bi baš svi mogli doživjeti antički Colentum. Na obali su također instalirani i tuševi, klupe, koševi za smeće te stalci za bicikle. Ispred novoistraženih i konzerviranih antičkih zidova postavljeno je 12 kamenih oznaka s ugraviranim rimskim brojevima koji su povezani s multimedijalnim vodičem i info panelima, a svaki od njih nam otvara nova saznanja koja smo kroz ovaj projekt prikupili – kazali su iz Općine.

Vizualni identitet Colentuma, koji je također izrađen kroz ovaj projekt, primijenjen je i na info panelima, multimedijalnom vodiču, turističkoj karti te promotivnim materijalima. Dvojezični (hrvatski i engleski) edukativni multimedijalni vodič – tablet s multimedijalnom, interaktivnom aplikacijom sa mnoštvom popularno-edukativnih sadržaja koji možete u prethodnu najavu preuzeti u uredu Turističke zajednice Općine Murter-Kornati, alat je kojim ćete se lako i na zabavan način upoznati sa svim otkrićima ovog arheološkog lokaliteta po svemu jedinstvenog u Hrvatskoj, ali i doživjeti djelić života u antičkom gradu.

 

Multimedijalni vodič približit će vam dvadeset tema povezanih s info panelima i kamenim oznakama s rimskim brojevima na plaži, a sedam ih je interpretirano tehnologijom proširene stvarnosti. Tako ćete ‘upoznati’  vlasnika vile na obali i lučkog skladišta, Kvinta, Lucija Klaudija, Kapetana i  lučke radnike, a osobito je atraktivan virtualni obilazak rimske vile kroz koji korisnici pomicanjem tableta mogu pomno promatrati detalje vile, i to od poda i freski na zidovima, pa do svoda i eksterijera. Vodič sadrži pregršt atraktivnih video uradaka, odnosno vizualizacija liburnskog i rimskog Colentuma te prikazuje i educira posjetitelja o svim materijalnim ostacima i stvarima koje su opsežnim arheološkim istraživanjima pronađene na ovoj iznimnoj lokaciji.

Za ljubitelje mora, podmorja i ronilaca rekreativaca, pod morem ispred plaže  postavljena su dva velika kaveza s 80 replika amfora različitih veličina, a kupači će pozicije kaveza te drugih istaknutih podmorskih artefakata, poput divovskih nakupina balastnog kamenja, moći lako pronaći uz pomoć velikih plutača.

Od samog početka ovog opsežnog projekta pa i u samoj provedbi značajnu ulogu, podršku i znanje pružio nam je Muzej grada Šibenika s kojim Općina Murter-Kornati usko surađuje po pitanju svih aktivnosti na arheološkom nalazištu Colentum. No, uspješnoj realizaciji projekta pridonijela je i suradnja s udrugom Argonauta, Poljoprivrednom zadrugom Kornati, Razvojnom agencijom Županije šibensko-kninske, Sveučilištem u Zadru, Centrom za odgoj i obrazovanje ‘Vinko Bek’, komunalnim poduzećem Murtela i mnogim drugima. Izuzetno smo zadovoljni što možemo reći da se, nakon nekoliko godina i raznih prepreka koje smo uspješno premostili u ostvarivanju svih zamisli sudionika, ovaj projekt privodi kraju. On će u budućnosti sigurno biti temelj i za neke druge aktivnosti i projekte koje ćemo kao Općina realizirati kako bi i dalje valorizirali, pozitivnom praksom upravljali i čuvali našu povijesnu, kulturnu i prirodnu baštinu – rekli su te dodali kako je završetkom ovog projekta osnovan i klaster MOZAIK COLENTUMA koji okuplja različite subjekte iz javnog, privatnog i civilnog sektora s ciljem unaprjeđenja daljnje suradnje oko korištenja i  turističko-edukacijskog vrednovanja arheološkog nalazišta Colentum.

Projekt HISTORIC ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna proveden je unutar programa Interreg Hrvatska-Italija. Nositelj projekta jest poduzeće Infrastrutture Venete S.r.l. dok su partneri Sveučilište Padova, općina Rovigo, Regionalna agencija za prava na učenje iz Venecije, općina Medulin te općina Murter-Kornati.  Iz ovog projekta Općina Murter-Kornati je za uređenje Arheološkog parka Colentum dobila 3 milijuna bespovratnih EU sredstava.