OPĆINA MURTER-KORNATI DOBILA ‘PETICU’ ZA TRANSPARENTOST PRORAČUNA

Murter - Kornati Općina Murter - Kornati

Općina Murter- Kornati ove je godine ocijenjena peticom –  najvišom ocjenom za otvorenost proračuna javnosti prema rezultatima istraživanja Instituta za javne financije pod nazivom ‘Transparentnost proračuna lokalnih jedinica’ koje je provedeno na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.  

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije, na temelju kojih građani mogu sudjelovati, kontrolirati i utjecati na prikupljanje i trošenje proračunskih sredstava, odgovornost vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Hvala svim zaposlenicima Općine na predanom i savjesnom radu kao rezultatu njihovih kompetencija. Ponukani iskustvom susjednih i priljateljskih općina ove smo se godine ‘popeli’stepenicu više zahvaljujući želji, trudu i znanju – poručio je načelnik Toni Turčinov.

Podsjetimo, prošle godine Općina Murter-Kornati dobila je ‘četvorku’ za transparentnost proračuna, a ona se mjeri brojem ključnih dokumenata objavljenih na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica, a to su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.; prijedlog proračuna za 2022.; izglasani proračun za 2022.; proračunski vodič za građane za 2022.

Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti – pojasnili su iz Instituta.

Više o istraživanju možete pronaći ovdje, a o proračunu Općine Murter-Kornati na njihovim web stranicama.