OPĆINA I OŠ MURTERSKI ŠKOJI UGOSTILI 25 UČENIKA I 12 NASTAVNIKA IZ PET EUROPSKIH ZEMALJA

Magazin Murter - Kornati

Općina Murter – Kornati i načelnik Toni Turčinov danas su u Društvenom centru Jedro poželjeli dobrodošlicu  učenicima i njihovim profesorima iz Španjolske, Litve, Grčke, Italije i Portugala koji su u Murter došli u sklopu Erasmus+projekta ‘Sea rhapsody in Europe’, a u kojem sudjeluje i naša Osnovna škola Murterski Škoji.

Tako je u Murter doputovalo 25 učenika i 12 nastavnika koji će do subote upoznavati Murter, a naša škola, kao domaćin, pripremila im je mnoštvo aktivnosti.

Osnovna škola Murterski škoji prvi put sudjeluje u Erasmus projektu uz još pet država. Projekt se bazira na tome da upoznaju i prirodnu i kulturnu baštinu mjesta u koje dolaze. Naša djeca su bila u Španjolskoj i Grčkoj, a sada smo mi domaćini. Smjestili smo ih po obiteljima i hotelima. Pripremili smo za njih razne radionice kojima će pobliže upoznati našu kulturu, baštinu i povijest, posjetit će muzeje u našem okruženju, Nacionalni park Kornati, Šibenik te će istraživati Murter, pa ako ih sretnete negdje javite im se – rekla nam je ravnateljica OŠ Murterski Škoji Ivana Finka te dodala kako je zahvalna našem načelniku i Općini Murter – Kornati na podršci koju, kao škola i sam projekt  imaju od njih.

Učenici na razmjeni tako su već danas na prijemu u Jedru imali priliku pogledati promotivne filmove kroz koje su se ukratko upoznali sa prirodnim ljepotama naše Općine, ali i sa Murterskim bakama te našim sportskim postignućima.

Mi smo mala Općina i iznimna nam je čast to vas možemo  ugostiti  na ovom našem predivnom otoku. Zahvalni smo što živimo ovdje okruženi prekrasnim morem, otočjem i ljudima, a veselimo se što ćemo naš život u ovih par dana moći vama  predočiti te vas upoznati sa našim običajima, aktivnostima, gastronomijom  i prirodnim ljepotama. Rekao bi da smo dobri ljudi koji ponekad i griješe, ali sve radimo čista srca. Trudimo se biti bolji i ići naprijed, ali posljednjih par godina nas je usporila pandemija tako da iskreno vjerujemo da će i ovaj strašan rat uskoro završiti, a okolnosti nam dopustiti da se i dalje razvijamo u smjeru u kojem želimo ići – rekao je načelnik Toni Turčinov te dodao kako mu je iznimno drago što se napokon možemo družiti i ugostiti učenike iz raznih dijelova svijeta.

Uz malu zakusku, u veseloj atmosferi sudionici i predstavnici Općine razmijenili su simbolične poklončiće kako bi ovaj susret svima ostao u sjećanju.

Podsjetimo, još tijekom prošle školske godine naša škola se uključila u Erasmus + projekt Sea raphsody in Europe zajedno s osnovnim školama iz Italije,Grčke,Portugala,Španjolske i Litve. S obzirom na tadašnje okolnosti održano je niz virtualnih sastanaka s internacionalnim Erasmus timom u kojima su se predstavili s nizom aktivnosti u školi.